Vigyázat, lopják a kutyákat! Nehezítse meg a tolvaj dolgát!

Címkék#kutyalopás

Nem csak milliós értékű kutyákat lopnak mostanában, mint ahogy azt az elmúlt napokban a hírekből hallhattuk, de átlagos házi kedvenceket is. Teljesen mindegy, hogy útszéli keverékről van-e szó vagy drága fajtatiszta társáról, a tolvaj tudja: aki szereti a kutyáját, úgyis visszavásárolja...

S. Töttő Rita

Január elején jelentette a rendőrségnek Somogyi István lánya, hogy édesapja Grisa nevű rottweilerét vélhetően ellopták a kertből. A helyi rendőrség előtt nem volt ismeretlen ez a fajta lopás, már korábban is kaptak bejelentést hasonló esetekről. Most azonban segítségükre volt a mindentlátó, a törhetetlen búrába csomagolt térfigyelő kamera is. A felvételeken jól látszódott, ahogy egy 13 éves fiú társával kihúzza a kutyát a kerítés rácsain keresztül, s magával viszi. Szerencsére (s talán nem véletlenül) a rendőrök ismerték a fiatalt, aki először mindent tagadott, még azt is, hogy kutya van náluk. A járőrök a házkutatás során azonban  megtalálták Grisát az udvarban. A tolvaj még tagadott, és azt hazudta, hogy az állatot póráz nélkül az utcán találta. Hiába tudta, mit kell mondania, a felvételek bizonyították az ellenkezőjét. 

 -  Régebben nem volt jellemző ez a fajta lopás, az utóbbi időben szaporodott el. A kutyák eltűnése után nem sokkal jelentkeztek a megtalálók, hogy némi anyagi hozzájárulás fejében visszaadnák az állatot - mondta Szabó Zoltán, Az Ercsi őrs parancsnoka, aki szerint azonban biztos, hogy nem jut el hozzájuk minden eset, mert sokan inkább fizetnek, s nem tesznek feljelentést. Féltik a családjukat, a kutyájukat.
-  Ma már én is a hátsó udvarban tartom Grisát  - árulta el később Somogyi István, amikor meglátogattuk őt. Jól teszi, mert sajnos az ő esetében ugyan jól végződött a dolog, de nem maradéktalanul: a tolvajt nem vonhatta felelősségre a rendőrség, hiszen még csak 13 éves. Nem büntethető korú, s még csak az sem kizárt, hogy ezt pontosan tudja. Azt ugyan nem lehet tudni, hogy a többi kutyalopást ki követte el a környéken, de egy biztos: egyik állat sem drága, sokat érő kutya. Egyszerű házikedvencek, amelyek valahogy idegenek kezébe kerültek. Bár valóban szokatlanul sok kutya mászkál az utcákon szabadon Ercsiben - a fehér pulitól kezdve a keverékig mindenfélét láttunk -, azért az nem tűnik reálisnak, hogy pont egy kóborgó kutyáról deríti ki a becsületes megtaláló, ki a gazdája. 
 Az olyan esetekben, mint Grisáé, a gazda érzelmi kötődését használják ki a tolvajok, s ilyenkor nagy eséllyel vissza is kerül az állat a tulajdonosához. Ha azonban egy drága, jó nevű kennelből származó kutyáról van szó, vélhetően soha nem kerül elő.
-  Az ilyen ebeket valószínűleg megrendelésre lopják. Nálunk is gyakran jelentkeznek külföldi felvásárlók, akik pár tízezer forintért szeretnének hozzájutni a sokszázezer forintos kutyákhoz. Az ilyen mindig gyanús. A külföldre szánt kutyáknak ugyanúgy beadatják az azonosító chipet, hivatalosnak tűnő papírokat csináltatnak nekik, s már utazhatnak is. Kint pedig az itthoni ár sokszorosáért kelnek el -  árulta el Nyakas Gábor fehérvári kutyakiképző, akihez olyan gazdák is sokszor fordulnak, akiktől ellopták kedvencüket. - A profik, legyen szó bármilyen agresszív vagy házőrző típusú kutyáról, könnyedén elviszik az ebet. Beadnak neki egy nyugtató pasztát, s már emelik is ki a kennelből.

-  Nálunk maga az állat a visszatartó erő, soha nem próbált meg tőlünk lopni kutyát senki - mondta viszont Végh Ferenc, aki díjnyertes amerikai bulldogokat tart és tenyészt. Ugyanezt mondja Stephan Mounier, a magyarországi  argentín dog klub fehérvári elnöke, s megerősíti a külföldi szálat is:
- Kutyás berkekben mindenki azt gyanítja, illetve úgy tudja, hogy külföldre viszik ki az innen ellopott állatokat. Még Kelet-Európában is többe kerül egy kutya, mint itt - árulta el a tenyésztő, aki egyébként jelenleg az egyik győztes szukáját 3500 euróért árulja.
A közel 1 millió forintos kutyát azonban senki nem kísérli meg ellopni tőle  vélekedik Stephan Mounier, ugyanis nincs az az ember, aki be merne nyúlni egy argentín doghoz a kerítésen keresztül. Másrészt pedig óvatos ő is, az ebek nem látható helyen élnek. Magyarországon egyébként 3-400 euró fölötti áron már nehéz eladni egyedet, míg határainkon túl ennek a duplája is átlagosnak számít. A díjnyertes szülők kölykei ezer euró fölötti áron cserélnek gazdát, a legjobb vérvonalú, sokat nyert négylábúakért pedig ennek sokszorosát is elkérik a tenyésztők. Persze külföldön.   
 Mindemellett azért akad néhány módszer, amellyel megnehezíthető a tolvaj dolga:
-  A legjobb az, ha a házban tartja a gazda a kutyáját. Én is így teszek, s még soha nem törtek be hozzám, hiszen nem tudhatják a betörők, mire számítsanak. Másrészt az épületbe nem látnak be, így az számukra idegen, veszélyes terep. Míg a kertet, udvart könnyedén meg tudják figyelni, kitapasztalhatják a járást. A másik megoldás az otthoni kamera és a mozgásérzékelős reflektor a kertben, ami ma már nem kerül sokba. Ám aki erre nem tud költeni, az tegyen a kutya nyakába csengettyűt   javasolta a szokatlan ötletet a kutyatréner. Néhány napon belül megszokja mindenki a csörgését, s így hallani lehet, ahogy az állat mozog. Ha nem halljuk hosszú ideje, akkor az egy idő után feltűnik, s rá tudunk nézni a kutyára.
Az állatlopások egyébként ugyanolyan lopásnak számítanak, mintha egy darab fűrészt vinnének el, 20 ezer forint értékhatárig ez csupán szabálysértésnek számít. Súlyosbító körülmény persze, ha kárt okozva csenték el az állatot vagy ha a gazda kertjébe, udvarába, elkerített kennelébe ment be engedély nélkül a tolvaj. A baj csak az, hogy a legritkább esetben derül fény a tolvaj kilétére...

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!