Enyingi garázdaper - A tanúk különbözőképpen emlékeztek

Székesfehérvár - Újabb hosszú nap a városi bíróságon: kedden tanúkihallgatásokkal folytatódott a garázdasággal vádolt enyingiek pere. A két évvel ezelőtti eseményeket már nehezebben tudták felidézni a szereplők.

Kocsis Noémi

 

Mint azt lapunk is többször megírta, 2009 februárjában - kevéssel a magyar-roma ellentéteket igencsak felszító, emlékezetes Cosma-gyilkosság után - az Enying-balatonbozsoki benzinkútra indult egyikük születésnapját ünnepelni egy társaság: R.J. és fiai. A békés iszogatást egy váratlan esemény szakította félbe: több, köztük külföldi rendszámmal is ellátott gépjármű érkezett a töltőállomáshoz, de mint a tanúk elmondták, láthatóan nem benzinvételi szándékkal.
 Az ünneplők és a frissen érkezett társaság között szinte rögtön összetűzés robbant ki, előbb csak kölcsönös megfélemlítő kiáltozással, majd néhány üdítősüveg is elrepült. Az ünneplők szerint erre önvédelemből volt szükség, ők ugyanis úgy vélték, a Cozma-gyilkosság után lábra kapott híresztelések - miszerint a Veszprémben halálra szúrt sportoló apja bosszúálló szabadcsapatot szervez az enyingi romák megleckéztetésére - válnak valóra a félelmet keltő, részben fekete maszkot viselő társaság megérkeztével.
Az éppen a helyszínre érkező tévéstáb három tagja is jelen volt az inzultus kibontakozásánál, vallomásaikat most ismét felolvasták a tárgyaláson,  Tőke Zoltán bíró ezen kívül meghallgatta a benzinkút shopjában aznap este dolgozó alkalmazottat és a kútkezelőt is. Rajtuk kívül még négy, akkor a helyszínen tartózkodó személyt hallgatott meg a bíróság. A tanúk különbözőképpen emlékeztek arra például, bármelyik fél használt-e fegyvert: viperát, széket, baseballütőt.
Az ügyész által csoportosan és a köznyugalmat súlyosan megzavaró garázdaság bűntettével megvádoltak pere egy hét múlva, a jövő kedden folytatódik a bíróságon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!