A dobozokba zárt hőskor

Székesfehérvár, Börgönd - Az utóbbi napokban két civil szervezet is felhívta magára a közvélemény figyelmét azzal, hogy tagjai gyűlésen rendezték soraikat, beszéltek múltról, jövőről.

Tihanyi Tamás

Az elmúlt hét pénteki napján előbb (az éppen 20 éves)  Veterán Repülők és Ejtőernyősök Fejér Megyei Egyesülete, majd szombaton az Albatrosz Repülő Egyesület    várta  eszmecserére azokat, akik tettek, s tenni kívánnak a megyeszékhely nem feledett, de bizony megkopott repülős hírnevéért. Mindkét helyszínen szóba kerültek  a  2003-ban bedobozolt és azóta kiállítóterem nélkül létező repüléstörténeti múzeum tárgyai. 

 


Sajnos azonban egyik gyűlésen sem lehetett ott a múzeum megálmodója, létrehozója, a Tisztelet a Levegő Hőseinek Alapítvány tavaly novemberben meghalt alapítója és kurátora, Botz Lajos. (Akinek emlékére akár egy újabb alapítványt lehetne létrehozni, hiszen a  repülőbarátok  által tisztelgő módon csak Lajos bácsiként emlegetett egykori tapasztalt és bölcs pilóta  is egyike a fehérvári repülés hőseinek.)  Nem érhette meg, hogy újra vitrin mögé kerüljenek a hosszú évek során szinte megszállottként összegyűjtött tárgyak. De talán nemsokára... Mert azért van esély.
De nézzük, hogyan  került mostoha körülmények közé a város  egykor leglátogatottabb tárlata (megyei viszonylatban is körülbelül a harmadik legnépszerűbb bemutatónak bizonyult a pákozdi csatamúzeum és Gorsium mögött).  A gyűjtés 1991-ben kezdődött, magát a kiállítást 1996-ban nyitották meg:  az avatóbeszédet  Kositzky Attila repülő altábornagy   mondta el. Hat év alatt több, mint 15 ezren látogatták, s még 2001-ben is úgy látták a Fejér Megyei Múzeumok Igazgatóságánál, 2012-ig ott lehetnek a Megyeház utcában, a 17-es szám alatt.
 Azonban másként alakult, az igazgatóság   egyéb irányú kötelezettségei miatt a nagy lélekkel és szívvel összegyűjtött anyag elkerült az érdeklődők szeme elől, s máig az Albatrosz Repülő Egyesület gondozásában, a börgöndi repülőtér egyik hangárjában várja a szebb napokat (egyébként, mint maga a repülőtér is). A Megyeház utcában megnyílt a Babamúzeum és a Játszóház, a repülőmúzeum anyagát, Székesfehérvár dicső múltjának  pótolhatatlan tárgyi emlékeit pedig Börgöndön fosztogatták a betörők. Nem csoda tehát, hogy az alapítvány  képviselői igyekeztek (több kevesebb sikerrel) ígéreteket kicsikarni a megye és a város vezetőitől, de konkrét megoldásra nem jutottak.  Részsiker, hogy néhány tárgy bekerült a helyőrségtörténeti tárlat  anyagába a helyőrségi klubban. Ugyancsak részmegoldásként több alkalmi tárlatot szerveztek, közöttük szabadtérit is.
  Két lehetőség látszik most. Az egyik, a végső változat az,  hogy a börgöndi repülőtér fejlesztésének részeként legyen múzeum  a leszállóhelyen, a másik (az ideiglenes, részleges) pedig egy terem lenne Székesfehérvár központjában.  Úgy tudjuk, utóbbi megoldás már körvonalazódik: talán egy héten belül kiderülhetnek a részletek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!