Először kicsiben!

Székesfehérvár - A hazai kis- és középvállalkozások innovációját sok tényező hátráltatja. A bürokrácia, a magas adók és a versenyhátrány mellett a vezetői hozzáállás és nyelvismeret hiánya is ide sorolható.

Klecska Ernő

A gyakran közhelyesnek számító megállapításokat, amelyek arra  a kérdésre születnek, hogy Magyarországon ma gyakorlatilag miért nincs szabad szemmel látható fejlesztés, sok és egyenként is roppant érdekes megállapítással gazdagítja az  a kutatás, amelyet nemrég zárt le a Kodolányi János Főiskola gazdálkodási és menedzsment tanszéke.  A  2009 májusában kezdődött kutatás eredményeit és az eredményeket összefoglaló kiadványokat kedden Csath Magdolna tanszékvezető ismertette.


A kérdőíves felmérésből - amelyben 1800 céget kérdeztek meg, majd lengyel és szlovák tapasztalatokat is figyelembe vettek - kiderült,  a külső problémák közül  a bürokrácia, a korrupció,  a magas adóteher, a feketegazdaság,  a külföldi tulajdonú cégek  kedvezményei miatti versenyhátrány és a gazdasági bűncselekményekkel, körbetartozásokkal, csalárd, szándékos csődökkel kapcsolatos eljárások vetik vissza az innovációt. Legalább ilyen fontosak azonban a belső tényezők,  például az, hogy a kis- és középvállalkozások (kkv) nem készítenek átfogó stratégiai terveket, sok a passzív, túlélni próbáló vállalkozás, hiányosak a kicsik külpiaci ismeretei, nem végeznek  a piaccal és a versenytársakkal kapcsolatos elemzéseket. Tipikus probléma e körben  a nyelvismeret hiánya, és sok cégnek okoz gondot, hogy  a tulajdonos-vezető mentalitása akadályozza a növekedést, s a kkv-k többsége nem használ modern vezetési-szervezési ismereteket - hangzott el.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!