Tetves a gyerek, ám az iskolából senkit nem lehet kitiltani

FMH - Az alábbi történet helyszínét, szereplőit nem neveztük meg, nem szeretnénk ugyanis ártani. A leírtak kommentálásától is tartózkodunk, azt az olvasóra bízzuk.

B. Kiss László

Már a tanév is úgy kezdődött, hogy puff, megint tele vagyunk tetűvel.  A gyerek felsős, de még nem telt el úgy tanév, hogy megúsztuk volna tetű nélkül. A dologban az a legbosszantóbb, hogy újra és újra ugyanannak a családnak a gyerekei hurcolják be az iskolába a tetveket - panaszolta lapunknak a megye egyik vidéki településén élő anyuka, aki az esetleges retorziótól tartva   neve elhallgatását kérte. 
Az iskola igazgatója szerint minden tőlük telhetőt megtettek. Írt a védőnőnek, a jegyzőnek, a tisztiorvosi szolgálatnak. Egyetlen gyereket sem tilthat ki azonban azért, mert tetves - mondta el érdeklődésemre az  igazgató, aki megerősítette a szülőtől származó információt, miszerint az akut probléma egyetlen családhoz vezethető vissza. Mindössze annyit tudnak tenni, hogy a szülőt  udvarias levélben megkérik,  ne engedje tetvesen a gyerekét az iskolába - tárja szét a kezét az intézményvezető.
Néhány óra telik el csupán azóta, hogy beszéltem az iskolaigazgatóval, a település polgármestere hív telefonon. Feltétlenül találkozni akar velem, mielőtt cikk születik a dologból - mondja. Az elöljárót a hivatalában keresem meg. Kezet fogunk, kávéval kínál, majd nekem szegezi a kérdést: ki kért meg arra, hogy evvel a témával foglalkozzam? Egy olvasó - válaszolom. A polgármester a nevét akarja. Nem mondom meg. Kisül, az elöljáró gyanakszik valakire, ám  téved.  Kiterítem a noteszemet az asztalra, tollat veszek elő, a polgármester szeme villámokat szór. Ha írok az esetről, akkor nem nyilatkozik - jelenti ki, majd felszólít: tegyem el a noteszemet is! Később hangnemet vált. Egy hónapon belül lesz  a leendő elsősök beíratása az iskolába. Ha most kiszerkesztjük a települést, egy gyereket sem íratnak be. Az pedig katasztrófa lenne - magyarázza már lényegesen türelmesebben.  Az elöljáró  szerint  így is körülbelül ötven olyan gyerek van, akit máshová  járatnak, s emiatt  évi  15 millió forint normatívától esik el az önkormányzat. Ő is meg van győződve arról, hogy a helyzet okozója az a   bizonyos család, amely egyébként még  a segélykérelmet kitölteni is rest. A polgármesteri hivatal alkalmazottja pedig mégsem moshatja meg a gyerekek fejét - jegyzi meg  az elöljáró.  A tisztiorvosi szolgálat munkatársa szerint az önkormányzatnak irtószert kell tartania az iskolában, és szerinte a gyerek fejét annak kell bekennie a szerrel, aki észleli a tetűt. Adott esetben akár a pedagógusnak  állítja. Na de, mit tesz, mit tehet a hatóság? - faggatom. Miután értesültek a helyzetről, kimentek az iskolába és a családhoz is. Megmutatták, mi a teendő és az irtószerből is hagytak ott. A viziteket addig ismétlik, amíg egymást követő három alkalommal negatív nem lesz a tetűteszt - hangzott a válasz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!