Pénz Kulcsnak és Gántnak a vis maior keretből

FMH - A belügyminiszter, Pintér Sándor március végén újabb vis maior támogatásokról döntött.

Tribolt Lajos

 

Összességében 14,3 millió forint előleget, 189,2 millió védekezéshez kapcsolódó támogatást és 82,4 millió forint helyreállítási kötelezettségvállalást hagyott jóvá a belügyi tárca vezetője. A fenti 285,9 millió forint 83 település közt oszlik meg. Megyénkből Gánt  390 ezer forintot kapott, Kulcs pedig 10,5 milliót.
Gánt a kért összeget teljes egészében megkapta. Náluk a tavaly november 29-i, a falu alsóvégén házakat veszélyeztető belvíz elleni védekezés, a munkagépek, a homok okozott rendkívüli kiadást. Kulcs a partfalomlás miatt természetesen pályázott vis maior támogatásra, ám abban az ügyben még nincs döntés. A most kapott  10,5 millió annak a költségnek egy részét fedezi, amit tavaly belvízi védekezésre fordítottak.  A község és a 6-os út közötti területről kellett elvezetniük a belvizet, ez csak egy Adony irányában a Dunáig húzódó árok kiásásával sikerülhetett. A külterületi munkákra nem jár támogatás, ám el kellett végezni, hogy a víz ne nyomja a Duna felé a partfalat.
Kulcson egyébként  befejeződött a januári partfalcsúszás következtében életveszélyessé vált házak bontása. A lezárt területre  önkormányzati engedéllyel és kizárólag nappali tartózkodásra  keddtől visszamehetnek az ingatlantulajdonosok, mondta el a község polgármestere. Kiss Csaba (független) tájékoztatása szerint az elmúlt napokban hét házat bontottak le, egy megrongálódott épület bontását pedig saját költségére a tulajdonos rendelte meg. 
A területről mintegy 700-800 köbméternyi építési törmeléket szállított el az önkormányzat. A felhasználható faanyagokat - ha az ingatlantulajdonos lemond róluk - a rászoruló családok kapják meg. 
Elkészült a szakértői vizsgálat, amely szerint a partfal rehabilitációja végett ki kell építeni a szennyvíz- és csapadékvíz-elvezető csatornát. Ennek a munkának a becsült költségei jócskán meghaladják az évi 360- 370 millió forint éves költségvetéssel gazdálkodó önkormányzat anyagi lehetőségeit. 
A gondokat növeli, hogy a település más részein is fennáll a partfal megcsúszásának veszélye, s az mintegy háromszáz ingatlant érinthet.
Kulcson az idén január 18-ra virradó éjszaka csúszott meg a löszös partfal. A csúszás következtében 53 ingatlan került veszélybe. A megrongálódott házak közül abba a hétbe, amelyet az elmúlt napokban lebontottak, még a tűzoltók sem mehettek be. Az épületek egy részében életvitelszerűen laktak családok, az ingatlanok többségét viszont üdülőházként használták, főként dunaújvárosiak. 
A veszélyeztetett, lezárt utcákban lakók mindegyike menedéket talált, részben az önkormányzat segítségével. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!