2200 kilométert tekert, 25 kilót fogyott a volt polgármester a jótékony célért

Székesfehérvár - Pénteken kora délután megérkezett hozzánk testvérvárosunkból, az angliai Chorley-ból Alan Whitaker, aki 2200 kilométeres utat tett meg kerékpárjával.

Lukács Károly

 

Székesfehérvár tiszteletbeli díszpolgára, Alan Whitaker, aki mellesleg Chorley egykori polgármestere, a két város 20 éve fennálló testvérkapcsolata és jótékonysági célok miatt vágott neki hosszú útjának még május 1-jén.
- Fel szerettem volna hívni a figyelmet a városom hajléktalan embereire és a veteránok özvegyeire, elesett katonák családjaira. Az út során nekik is gyűjtöttem adományokat - mesélte.
A Széna Téri Általános Iskola diákjai blogján keresztül figyelemmel követték útját, magyarra fordították bejegyzéseit és videoüzeneteket küldtek neki. Alan Whitakert pénteken délután több tucatnyi diák, pedagógusok, ismerősök és régi barátok fogadták üdvrivalgással, angol és magyar zászlócskákkal az Országalmánál. Miután jelképesen átszakította a piros-kék célszalagot, az ujjongó gyerekeknek azt mondta: "Köszönöm szépen, a szívem magyar!" A messziről érkezett jövevényt Róth Péter alpolgármester köszöntötte az önkormányzat nevében.

 

 


- A sok támogató gyerek és régi barát biztató üzenete adott erőt utamra. Mindössze másfél éve biciklizek, a 2200 kilométeres út alatt 25 kilót fogytam, már csak ezért is jó ötlet volt ez. Csupa kedves emberrel találkoztam minden országban. Azt vettem észre, hogy a világ kisebb lett első, 1991-es látogatásom óta. Találkoztam ausztrálokkal, kínaiakkal, afrikaiakkal is, akiket akkoriban még nem lehetett Európában látni. Csodálatos volt mindenhol a természet: a hegyekben, folyók mentén és erdőkben is kerékpároztam, gyönyörű út volt.

 


A tiszteletbeli díszpolgár június 8-áig vendégeskedik nálunk. Arra a kérdésre, hogy fáradt-e, azt felelte: "úgy érzem, tudnék még tekerni ugyanennyit ilyen nagyszerű fogadtatás után." Hagymásy András, az Önkormányzati Kommunikációs Központ vezetője tréfásan megjegyezte: ukrán testvérvárosunk, Lugansk is körülbelül 2200 kilométerre van, vágjunk neki!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!