Farkas Bertalan Fehérváron: inkább focista lettem volna, mint űrhajós

Székesfehérvár – A város 95 éves repüléstörténetének relikviáit közel tíz év kényszerszünet után újra megtekintheti a közönség. A kiállítás megnyitójának vendége az első magyar űrhajós, Farkas Bertalan volt.

Lovász Lilla

A Fehérvári Civil központban megnyitotta kapuit az a repüléstörténeti emlékkiállítás, amely Botz Lajosról, a múzeumi anyag lelkes gondozójáról kapta nevét. Az, hogy a gyűjtemény a Megyeház utcai helyszín 2002-es bezárása óta tovább gyarapodott, nagyrészt neki, a tavaly elhunyt egykori csatarepülőnek és Malév kapitánynak köszönhető, tudtuk meg a megnyitón Szilády Dezsőtől, a gyűjteményt kezelő Albatrosz Repülő Egyesület elnökétől. Szilády reményét fejezte ki, hogy a tárlat hamarosan teljes egészében látható lesz, és hosszabb ideig fogadhatja a látogatókat, hiszen a jelenlegi helyszínen december 31-éig tekinthető meg. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere kiemelte: _ A civil szervezetek mindig is erősek voltak városunkban. Jó példa erre, hogy a fehérvári repülő történelem hagyatékait az ARE kezeli, és most láthatjuk, hogy mindeddig jó kezekben volt a kiállítási anyag.  

 

A hivatalos megnyitó résztvevői Farkas Bertalan, az első magyar űrrepülő társaságában ismerkedhettek a tárlattal. A tábornok később előadást is tartott űrhajós élményeiről, életéről. Kiderült, sosem akart valójában űrhajós lenni, inkább focistává szeretett volna válni. Mesélt a súlytalanság állapotáról, arról, hogy nemegyszer ébredt az űrben arra, hogy egy nem rögzített fényképezőgép vagy egyéb lebegő tárgy ütközött a homlokának.  Megtudtuk, a két éves felkészítés alatt legnehezebbnek a tengeri túlélési gyakorlat bizonyult számára, és azt is, hogy igazán veszélyes helyzetbe akkor került, amikor a Szojuzzal az űrrepülés után földet értek: ekkor a túlterhelés miatt testének ötvenszeres súlyát kellett elviselnie. Farkas Bertalan gratulált az Albatrosz Repülő Egyesület munkájához, örömét fejezte ki, hogy ismét helyet kapott a kiállítás Fehérváron.

A múzeumok éjszakája programsorozat részeként a repüléstörténeti kiállításnak helyet adó volt Technika Háza előtt egy magyar gyártmányú, immár „old timer” Góbé típusú vitorlázógépbe épített repülő szimulátort próbálhatnak ki az érdeklődők szombat este.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!