Fejlesztették az informatikai infrastruktúrát

A Digisuli-pályázatokat a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség még 2008 nyarán támogatásra alkalmasnak találta, aztán telt-múlt az idő, de nem történt semmi. A múlt év elején ismét be kellett nyújtani a módosított dokumentációt, a támogatói döntés októberben megszületett, az intézményekben megkezdődhetett a közbeszerzési időszak.

V. Varga József

Sárbogárdon az önkormányzat 33,9 millió forintot nyert pályázaton az informatikai infrastruktúra fejlesztésére - tudtuk meg Sükösd Tamás polgármestertől és Varga István projektmenedzsertől. 
  - Harminckét iskolai pc-vel (számítógép és monitor), tíz tantermi csomaggal (interaktív tábla, notebook és projektor) és egy wifi-csomaggal (a legelterjedtebb vezeték nélküli internetezési mód) gyarapodtunk - mondta el érdeklődésünkre Nagyné Rehák Julianna, a Mészöly Géza Általános Iskola igazgatója. - Szent István tagiskolánk négy tantermi, egy szavazó (feleltető rendszer) és egy wifi-csomaghoz jutott. 


A város másik alapfokú oktatási intézménye, az ÁMK Sárszentmiklósi Általános Iskola öt iskolai pc-vel, hat tantermi csomaggal, egy alkalmazási szerverrel, egy wifi-csomaggal és egy SNI-csomaggal (a sajátos nevelési igényű tanulók részére használatos laptop, diktafon és vezeték nélküli fejhallgató) növelhette informatikai eszközparkját. Horváth Ferencné igazgató és Kovács Zoltánné igazgatóhelyettes arról is beszámolt, hogy nagylóki tagiskolájukba két tantermi, egy szavazó és egy wifi-csomag került.
    
- Az évekig elhúzódó pályázat megvalósítása bizonyítja a kormányzat elkötelezettségét a közoktatás fejlesztésére, megújítására - hangsúlyozta Varga Gábor, a pályázatban kedvezményezett Cece nagyközség polgármestere, a déli térség egyéni országgyűlési képviselője.
Király László igazgató, projektmenedzser elmondta, hogy a cecei Illyés Gyula iskola és alapi Arany János tagiskolája a harmincöt asztali számítógép és monitor, a tizenkét interaktív tábla, hordozható számítógép és projektor, valamint az egy-egy szerver számítógép, szavazó és wifi-csomag beszerzésére 21,2 millió forintot nyert. Az intézményi társulás fenntartói és vezetői remélik: ez a nem mindennapi fejlesztés nagyban hozzájárul ahhoz, hogy mindkét településen a 21. századnak megfelelő általános iskola működjön, mind pedagógiai-módszertani, mind pedig infrastrukturális tekintetben.
 
 
Olyan lesz a jövő, mint amilyen a ma iskolája - hiszik és vallják Kislángon Szent-Györgyi Alberttel együtt. A Digisuli pályázat az általános iskola két lelkes pedagógusa, Polczer Bernadett és Hegyiné László Éva közreműködésével készült el. (Maga a kifejezés, a Digisuli is kislángi ötlet, még ha nem is védették le - a szerk.) 
- Az informatikai fejlesztésre 11,2 millió forintot nyertünk - tájékoztatta lapunkat Szabóné Gremsperger Márta, a Tamási Áron ÁMK igazgatója. - Nyertes pályázatunk tizennégy iskolai számítógépet és monitort, hét tantermi csomagot (interaktív tábla, laptop és projektor), valamint egy-egy alkalmazási szervert és wifi-csomagot tartalmaz.
Rumpler Tibor polgármester úgy mondta: vezetőként arra törekszenek, hogy a kislángi gyerekek számára is adottak legyenek a tanuláshoz a legkorszerűbb eszközök és a legjobb feltételek.
A nyári szünet előtt, az interaktív táblák használatával megtartott matematika, magyar, történelem és földrajz bemutató órák sikeresnek bizonyultak, egyaránt kedvelték azokat a diákok, a szülők és az érdeklődők.
 
 
A jövőre, a továbblépésre szövetkeztek Mátyásdombon is: a digitális fejlesztésre az esélyegyenlőség jegyében. A lehetőségre. 
Tilhof István polgármester és Márkus Andrea iskolaigazgató arról számolt be, hogy az informatikai infrastruktúra fejlesztésére 5,4 millió forintot nyertek a megismételt pályázaton. A Lonkai Ármin Általános Iskola IKT-eszközparkja (információs és kommunikációs technológia) nyolc asztali számítógéppel és monitorral, három tantermi csomaggal, egy-egy alkalmazási szerverrel és szerver szoftverrel, illetve egy wifi-csomaggal bővült. A kistelepülés felújított iskolájában a gyerekek már késő tavasztól használhatták az új, digitális eszközöket. Az intézményben naprakész, korszerű oktatást nyújtanak a tanulók számára, és nagy hangsúlyt fektetnek a pedagógusok továbbképzésére, önképzésére is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!