Jönnek a próbavásárlók

Budapest - Az idén elsősorban a sok vendéget vonzó vízparti nyaralóhelyek, strandok, wellness- és gyógyturisztikai helyek, illetve különféle fesztiválok, rendezvények, városközpontok vendéglátó-ipari egységeire koncentrálja ellenőrzéseit a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság.

Osváth Sarolta

A szokásos nyári fogyasztóvédelmi ellenőrzési akcióban sorra kerül a személytaxi-szolgáltatás, a fiatalkorúak dohány-, illetve alkoholtermékekkel történő kiszolgálása, valamint a zenés-táncos szórakozóhelyekre vonatkozó előírások betartása is - jelentették be sajtótájékoztatón.Hamarosan kezdődik a turisztikai főszezon, nem véletlen tehát, hogy elsősorban az idegenforgalmilag frekventált helyekre, a fesztiválokra és más, nagy tömeget és külföldieket is vonzó rendezvényekre terjed ki a fokozott hatósági ellenőrzés - hangzott el a sajtótájékoztatón. A vizsgálatok a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytató vállalkozások kiszűrését, valamint az árfeltüntetésre vonatkozó jogszabályi előírások megtartásának ellenőrzését is célozzák.
Az ellenőrök fokozottan törekednek a fogyasztók vagyoni érdekét sértő, tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok - például a gyakori vásárlói megkárosítás -, a többletszámolás feltárására. A vendéglátóhelyeknek számítaniuk kell arra, hogy az NFH felügyelői próbavásárlásokkal ellenőrzik, mennyire szűken mérik a szeszes, alkoholmentes italokat, pontosan mérik-e a grillezett húsok, a hurka, kolbász, drazsé, gumicukor, pogácsa súlyát, feltüntetik-e a felszolgálási díjat, adnak-e nyugtát, számlát, és hitelesek-e a mérőeszközeik?
Vizsgálni fogják azt is, hogy az értékesítés során nem valósul-e meg tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat , vagyis nem csapják-e be a fogyasztót? Például azzal, hogy a kimérve kínált élelmiszereket a csomagolóanyaggal együtt mérik meg, és a drágább élelmiszer árában fizettetik ki. Jó tudni, hogy ez szabálytalan, a fogyasztónak sérülnek a vagyoni érdekei azzal, hogy a termék tömegére vonatkozóan valótlan tájékoztatást kap, és magasabb árat számítanak fel neki. A fogyasztó megtévesztésének számít a pontatlan mérlegbeállítás is, vagy ha az eladó nem várja meg, hogy a mérleg nyelve megálljon. Ezeken kívül szigorúan ellenőrzik a dohányzásra kijelölt helyiség jelzéseit, a dohánytermék forgalmazására, reklámozására vonatkozó előírások megtartását, valamint a fiatalkorúak dohány- és alkoholtermékkel történő kiszolgálását is.
A személytaxi-szolgáltatás szabályszerűségét is életszerű körülmények között ellenőrzik, vagyis a hatóság emberei próbautasként szállnak be a kocsiba, majd a taxiengedélyen és személytaxi-igazolványon kívül megnézik az árszabást, a taxaméter szabályszerű használatát, valamint a nyugta-, illetve számlaadási kötelezettség teljesítését. Az ellenőrök bárhol megjelenhetnek, ahol csak taxi előfordulhat, a pályaudvaroktól a repülőterekig, buszpályaudvaroktól a főbb turisztikai látványosságokig, valamint a Balaton-parton, a nagyobb kórházak, szórakozóhelyek környékén, illetve a városközpontokban. A nyári szezonban a mutatványosok is számíthatnak az ellenőrökre, akiket - akárcsak a vízi játékok, strandcikkek, vízi csúszdák esetében - elsősorban a berendezések biztonsága, a fogyasztók életének, testi épségének védelme érdekli majd. A hatóság az idén is nagy figyelmet szentel a feketegazdaságra, az illegális tevékenységet végzők kiszűrésére.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!