Rejtett pusztítók: a tűzszerészek Fejérbe járnak a leggyakrabban

FMH - Ha akkor lenne vége egy háborúnak, amikor az abban használt utolsó harceszköz sem szedhet már több áldozatot, nálunk még mindig tartana a második világháború.

Tihanyi Tamás

 

Híreink között bizony elég  gyakran szerepel, hogy tűzszerészek valamilyen veszélyes harceszközt hatástalanítottak megyénk határain belül. Talán túl gyakran.
- Azt kell mondanom, szinte minden nap érkezik bejelentés Fejérből - mondta lapunknak Kerekesné Benedek Mária százados, a Magyar Honvédség 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezredének szóvivője. - Ennek történelmi háttere, hogy a visszavonuló német (és magyar - a szerk.) csapatok és az előrenyomuló szovjetek közötti végső nagy összecsapások színtere volt ez az országrész. Fejér megyén át húzódott az úgynevezett Margit-vonal, ami  hadműveleti színtér volt a második világháború végén.
 A százados adatokkal is szolgált: csak ebben az évben (keddig)  a tűzszerész ügyeletre beérkező 1119 bejelentésből 228 megyénkből érkezett. Ha a tavalyi statisztikát nézzük: 347 esetben kellett valamelyik Fejér megyei településre kivonulnia a járőrnek. Ezzel szemben például a legcsendesebb Békés megyében 2010-ben csupán  14 bejelentést regisztráltak a honvédségnél.
- A legjellemzőbbek még mindig a mezőgazdasági munkálatok közben előtalált robbanótestek, a beruházások, építkezések során felbukkanó lőszerek, és viszonylag gyakran házfelújítások kapcsán kerülnek elő világháborús robbanótestek - folytatta Kerekesné Benedek Mária. Megkérdeztük: miként viselkedünk mi, laikus civilek ilyen helyzetben? Mire panaszkodnak a tűzszerészek leggyakrabban?
- Általában élvezzük az állampolgárok szimpátiáját. Néha azért érezzük, hogy fogytán a tolerancia és segítőkészség. Mintha manapság kevésbé vennék komolyan az óvintézkedéseket, például ha el kell hagyniuk a lakóhelyüket pár órára, nehezen teszik ezt meg, vagy be szeretnének jönni a lezárt területre. Igen, sokszor okozunk munkánkkal fennakadást a napi életben, közlekedésben, de mindezt az állampolgárok biztonságáért tesszük. Hatvanöt évvel a háború befejezése után érthető, hogy nehéz elképzelni a sokszor rozsdás vasdarabról, hogy veszélyes. Egyébként legnagyobb tömegben aknavető- és kézigránátok, vagy tüzérségi lövedékek kerülnek elő.
Mit tegyen, és hová forduljon, aki gyanús tárgyat talál? Kell-e tartania anyagi következményektől, amennyiben a gyanúja nem igazolódik?
- A gyanús tárgyat a legközelebbi rendőrőrsön, vagy önkormányzatnál kell bejelenteni. Ők gondoskodnak a veszélyes tárgy elkerítéséről, őrzéséről és megteszik felénk a bejelentést. Ha a tűzszerész hatástalannak, vagy nem robbanó testnek azonosítja a tárgyat, az semmilyen következményekkel nem jár. Az viszont, ha valaki ilyet birtokol, vagy tudomása ellenére elhallgatja a robbanótest létét, nem csak anyagi, de büntetőjogi következményekkel is jár. Ezért azt tartjuk, inkább tízszer menjünk ki hiába, mint egyszer valahová  későn.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!