2011.07.09. 10:57
Fontos a tisztaság - A biztonság érdekében vizsgálódnak
Velence - A nyári ellenőrzések kiemelt célpontjai a strandok, a tömegeket vonzó rendezvények. Górcső alá kerülnek termékek, élelmiszerek, munkavállalók és a biztonság.
A strandokon kívül a boltok, és a nyári táborok is bekerülnek az ellenőrízendő területek közé. Gombos Zoltán, a Fejér Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság vezetője a velencei próbabejáráson beszélt az idegenforgalommal kapcsolatos élelmiszerbiztonsági ellenőrzésekről.
- A munkatársaim az élelmiszerek nyomon követhetőségét vizsgálják - mondta az igazgató. - Firtatják az élelmiszerek eredetét, a termékeket a fogyaszthatósági idejét. Augusztus elsejétől megváltozik a vendéglátással kapcsolatos jogszabály, a hatályba lépő tisztáz olyan viszonyokat, amelyek korábban elég kuszák voltak. Ezentúl hozzánk tartozik az ellenőrzés, ez is egyértelművé vált. Az új szabályozás nagyon sok tekintetben könnyítette a vállakozók dolgát, részben viszont megnehezítette. Könnyítés, hogy adminisztratív terheik csökkentek, viszont minden felelősség az övék. A korábbi jogszabályok előírták milyen fokon, miként kell tárolni az élelmiszereket, most a szabály azt mondja, tisztán kell tartani mindent. Az ellenőrök kimennek, vizsgálják, hogy helyes-e a lefektetett higiéniai gyakorlat. Ha az és be is tartják, akkor minden rendben van. Ha nem, és ez mondjuk ételmérgezéshez vezet, abból bírság lesz. Száz gramm ételmintát ezután is kötelező 29 adag felett 48 órán át megtartani.
Változott a fagylaltkönyv vezetés, az életet követi a jogszabály. Ezelőtt tizenöt-húsz évvel még fagylaltfőzés volt a mérvadó. Ma már a fagylaltok legnagyobb százaléka porból készül, vagy készen van, fölösleges adminisztrációs terhet jelentene a fagylaltkönyv. Adminisztráció most is van, de egyszerűbb.
A hűtőtárolás is egyértelműbb lett, elkülönített hűtőtérben kell taratni a zöldséget, a gyümölcsöt, nem a hús mellett, külön hűtő kell a halaknak. Nem igényel külön hűtőt a baromfi, nak, a sertés, a marha. A vadhúst külön kell tárolni. A lefagyasztás a vendéglátásban kérdéses. Amit egyértelműen tilos, az a darált hús, azt nem szabad lefagyasztani, de minden mást lehet. A vendéglősnek kell megállapítani a fogyaszthatósági időt, ez is az ő feladata, felelőssége.