Fontos a tisztaság - A biztonság érdekében vizsgálódnak

Velence - A nyári ellenőrzések kiemelt célpontjai a strandok, a tömegeket vonzó rendezvények. Górcső alá kerülnek termékek, élelmiszerek, munkavállalók és a biztonság.

Kovalcsik Katalin

A strandokon kívül a boltok, és a nyári táborok is bekerülnek az ellenőrízendő  területek közé. Gombos Zoltán,  a Fejér Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság vezetője  a velencei próbabejáráson beszélt az idegenforgalommal kapcsolatos élelmiszerbiztonsági ellenőrzésekről.


- A munkatársaim az élelmiszerek nyomon követhetőségét vizsgálják - mondta az igazgató. - Firtatják az élelmiszerek eredetét, a  termékeket a fogyaszthatósági idejét. Augusztus elsejétől megváltozik a  vendéglátással kapcsolatos jogszabály, a  hatályba  lépő tisztáz olyan viszonyokat, amelyek  korábban elég kuszák voltak.  Ezentúl hozzánk tartozik az ellenőrzés, ez is egyértelművé vált. Az új szabályozás nagyon sok tekintetben könnyítette a vállakozók dolgát, részben viszont megnehezítette. Könnyítés, hogy adminisztratív terheik csökkentek, viszont  minden  felelősség  az övék. A korábbi jogszabályok  előírták milyen  fokon, miként kell tárolni az élelmiszereket, most a szabály azt mondja, tisztán kell tartani mindent. Az ellenőrök kimennek, vizsgálják,   hogy helyes-e a lefektetett higiéniai gyakorlat. Ha az és be is tartják,  akkor  minden rendben van. Ha nem,  és ez mondjuk  ételmérgezéshez vezet, abból bírság lesz. Száz gramm ételmintát ezután is kötelező 29  adag felett 48 órán át megtartani.
Változott a fagylaltkönyv vezetés, az életet követi a jogszabály. Ezelőtt tizenöt-húsz évvel még  fagylaltfőzés volt a  mérvadó. Ma már a  fagylaltok legnagyobb  százaléka porból készül, vagy készen van, fölösleges adminisztrációs terhet jelentene a fagylaltkönyv.  Adminisztráció most is van, de egyszerűbb.
  A hűtőtárolás is egyértelműbb lett, elkülönített hűtőtérben kell   taratni a zöldséget, a gyümölcsöt,  nem a hús mellett, külön hűtő kell a  halaknak. Nem igényel külön  hűtőt a baromfi, nak, a sertés,  a marha. A vadhúst külön kell tárolni. A lefagyasztás a vendéglátásban   kérdéses. Amit  egyértelműen  tilos,  az a darált hús, azt nem szabad lefagyasztani, de minden mást lehet. A vendéglősnek kell megállapítani a fogyaszthatósági időt, ez is az ő feladata, felelőssége.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!