Lecsófőző verseny Sárszentmiklóson - nyertek a Retró csajok

Sárbogárd-Sárszentmiklós - Ági boszi konyhája, Boszorkánykonyha, Bulis csajok, Csilléry Beatrix, Fakanál ördögei, Fakanál ördögei 2, Három + három, Kiss Marianna, Lacikonyha, Pajkos nővérek, Retro csapat, Retrós csajok, Varjas Ferenc és sógora. Válogatott formációk és válogatott étkek a lecsófőző versenyen.

V. Varga József

- A klasszikus lecsó egyszerű - magyarázta Domján János vendéglőtulajdonos, a zsűri elnöke. - Kevés füstölt szalonna és vöröshagyma, zöldpaprika és paradicsom. A többi csak cifraság: kolbász, tojás, virsli, rizs, bab és galuska.

- Ki hogy szereti - tódította Gábris István. - Én speciel őzpörkölttel

Látva meghökkenésünket, aztán helyre tette a dolgot:

- Persze külön-külön, hogy a húst egy pillanatra se nélkülözzük - kacsintott.

Az ötlet Kiss Istvánné Krisztina és Kazsoki Sándorné Anikó fejéből pattant ki a Kazinczy utcában. Mert kell egy közösség! Kimondták, s annak szellemében cselekedtek. Megkezdték a szervezőmunkát, lelkes tenni akarásukat felkarolta a Sárszentmiklósért Egyesület, Varga László „mindenes”, illetve az önkormányzat, Macsim András városi képviselő vezérletével.

Barátságra és vidámságra szövetkezett szombaton a sokaság, az első sárszentmiklósi lecsófesztiválon. A régi „hagyomány” újjáélesztésére: mármint, hogy szóba állnak egymással az emberek ebben a „fene-nagy” elidegenedésben.

Családok, rokonok, barátok és szomszédok serénykedtek az iskola sportpályáján a bográcsok és az üstök körül. Előkerültek az omlós pogácsák, a házi sütemények, no meg a jóféle pálinkák, zamatos borok és hűvös sörök is.

A férfiak fát fűrészeltek, az asszonyok sodrófát hajítottak, az ifjak és felnőttek kötélhúzásban jeleskedtek, a fiatalemberek kocsit húztak-toltak a futópályán, persze a bakon mindig egy-egy amazon ült, ostorral a kezében A gyerekek is hamar ráleltek a szombati jelszóra: "Fagyi, vattacukor és jégkása!" Lengőteke, aszfaltrajzverseny, gólyalábazás, streetball és póni lovaglás várt rájuk.

A zsűrinek - a már említett Domján és Macsim urakon kívül Farkas István főzőmesternek - három magyar ruhás kisasszony, Kazsoki Andrea, Koska Alexandra és Lajtos Réka szolgálta fel a lecsómintákat.

Persze mindenki nyert a hangulatos versenyben, de csupán négyen győztek. Első helyezést ért el a Retrós csajok - Forsterné Erős Anett, Gábrisné Judit, Gábrisné Kovács Eszter, Mező Adrienn, Mezőné Judit, Mikuliné Györgyi és Vámosiné Györgyi - különítménye kiváló rizses-tojásos lecsójukkal. Második lett Varjas Ferenc és sógora, harmadik pedig a Fakanál ördögei alakulat, különdíjat kapott a Boszorkánykonyha gárdája.

A sárszentmiklósiak múltidéző tábortűzzel, dalolva-nótázva zárták az emlékezetes napot.    

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!