Befizetésért adókedvezmény - átutalják a magánnyugdíjpénztári reálhozamot

FMH - Az Szja törvény értelmében a pénztártagok 2011-től az eddigi 30 helyett az önkéntes pénztárba fizetett összeg 20 százalékáról rendelkezhetnek - figyelmeztet az állami adóhatóság.

Klecska Ernő

Az önkéntes kölcsönös biztosítópénztárakba (egészségpénztár, nyugdíjpénztár), valamint az önsegélyező pénztárakba történő befizetéseket csökkenő mértékben ugyan, de még mindig rendkívüli adókedvezményekkel támogatja az állam. Az adókedvezmény a saját befizetés, illetve a munkáltató által fizetett olyan összeg után jár, amely a munkavállalónál egyéb jövedelemként adóköteles. A munkáltató által fizetett hozzájárulás nem adóköteles jövedelem a magánszemélynek, ezért adókedvezmény sem jár utána. Ha viszont a munkáltató akár egyszeri, akár többszöri adományt nyújt, melyet az önkéntes kölcsönös biztosítópénztár a tag egyéni számláján jóváír és igazol, az egyéb jövedelemként adóköteles lesz a magánszemélynek, de jogosult utána az adókedvezményre is - tájékoztatott Pintérné Szakály Tünde, a NAV regionális adóigazgatósága munkatársa.

  Már nemcsak az egészségpénztárban, hanem az önsegélyező pénztárban legalább két évre lekötött vagy prevenciós szolgáltatásra fordított összegek után is érvényesíthető további 10 százalékos adókiutalás. A maximális adókedvezmény összege 100 ezer forint, illetve azoknak, akik 2020. január 1-je előtt töltik be a rájuk irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt, a kedvezmény összege 130 ezer forint lehet. Ez azt jelenti, hogy az a magánszemély, aki 2020. január 1-je után tölti be a rá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt, legfeljebb 500 ezer forint, aki pedig 2020. január 1-je előtt tölti be az öregségi nyugdíjkorhatárt, legfeljebb 650 ezer forint saját befizetés után veheti igénybe a maximális adókedvezményt.

 Kettős pénztártagság (egészségpénztári és önkéntes nyugdíjpénztári) esetén az a pénztártag, akinek egyéni befizetése van önkéntes nyugdíjpénztárba és egészségpénztárba is, magasabb összegű adókedvezményt vehet igénybe. Eszerint a maximálisan igénybe vehető adókedvezmény összege 120 ezer forint (a 100 ezer forint helyett), illetve azoknak, akik 2020. január 1-je előtt töltik be a rájuk irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt, a visszaigényelhető összeg 150 ezer forint lehet (a 130 ezer forint helyett). Ahhoz, hogy a magánszemély a maximális összegű adókedvezményt igénybe vehesse, az önkéntes nyugdíjpénztárba és egészségpénztárba összesen 600 ezer forintot, az öregségi nyugdíjkorhatárt 2020. január 1-je előtt betöltő magánszemélynek pedig 750 ezer forintot kellene befizetnie. Fontos kitétel ugyanakkor, hogy kettős pénztártagság esetén is érvényesül az a szabály, hogy az egyes pénztárfajtákba történő befizetés után maximálisan 100 ezer forint, illetve a 2020. január 1-je előtt öregségi nyugdíjkorhatárukat elérőknek 130 ezer forint kedvezmény vehető igénybe.

 Rendhagyó módon nyílik lehetősége visszaigénylésre azoknak a magánszemélyeknek, akik 2010. november 3-át követően visszaléptek a magánnyugdíj-pénztárból az állami nyugdíjrendszerbe. Amennyiben a magánszemély úgy döntött (és erről nyilatkozott a magánnyugdíj-pénztára felé), hogy a visszalépő tagi kifizetést (vagyis a garantált hozam feletti reálhozamot vagy az esetleges tagdíj-kiegészítést) az önkéntes kölcsönös nyugdíjpénztári számlájára kéri átutalni, úgy azon felül, hogy az átutalt összeg teljes adómentességet élvez, az összeg 20 százalékának megfelelő, de legfeljebb 300 ezer forint adó-visszatérítés is igényelhető a 2011. évi adóbevallásban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!