Útlevéllel határokon át

Székesfehérvár - Sokan a nyaralás előtti utolsó pillanatban vesszik észre, nincs érvényes útlevelük. A fehérvári okmányiroda adatai szerint nem nőtt az útlevelet igénylők száma.

Miskei Anita

- Többen vannak azonban azon kérelmezők, akik sürgősségi eljárás keretében igénylik meg úti okmányukat. Ennek azonban ára van, a mindenkori alapilleték dupláját kell megfizetni a sürgősségi eljárásért. Így nyolc napon belül  elkészül az okmány.   Ugyanakkor  nem emelkedett jelentős mértékben az útlevélkérelmek száma, ennek oka, hogy már a csecsemők számára is kiállítható a szülők kérésére személyi igazolvány. Ami ugyan rövidebb érvényességi idejű, mégis sok európai országba juthatunk el vele, épp úgy úti okmány, mint útlevelünk - mondta Csordásné Wurczinger Mária. Az okmányiroda vezetője hangsúlyozta, 14 éves kor alatti gyermekeknek  ingyenesen kiállítják a személyi igazolványt, nincs azonban már az úgynevezett első személyi fogalma, amit korábban 14 éves korban díjmenetesen vehettek át a fiatalok. Jelenleg a 14 év alattiak ingyenesen kaphatnak személyi igazolványt.  Az útlevelet pedig a 18 év alatti gyermekek, fiatalok számára 2500 forintért állítjuk ki - mondta. Hozzáfűzte, a személyi igazolványnál nincs sürgősségi eljárás, az útlevélnél azonban van. Amit a szülők ki is használnak, a gyermekeknek igényelt útlevelet az esetek 50 százalékában kérik sürgősségi eljárással.


Az okmányiroda vezetője megjegyezte, idén januárban 294 útlevélkérelmet nyújtottak be, míg júliusban 796-ot. Érzik a szezonalitást, továbbá jellemző, hogy a vakáció alatt érkeznek a szülők gyermekkel együtt  az okmányirodába. Személyi igazolványt januárban 927 esetben állítottak ki, míg júliusban 1411 darabot. Utóbbi esetben a számok növekedést mutatnak, amelynek oka egyértelműen az, hogy épp úgy használható úti okmányként, mint az útlevél.   

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!