Befejeződött a harmadik ütem - impozáns terek a felújított Hiemer-házban

Székesfehérvár - Szerdán délelőtt tartották a Hiemer-ház harmadik, befejező ütemének műszaki átadását, amelyen részt vett többek között a kivitelező Reneszánsz Kőfaragó Zrt. képviselője, Péntek Tibor, az önkormányzat részéről Cser-Palkovics András polgármester és Barabás Emőke irodavezető, valamint a munkálatokat irányító Városfejlesztési Kft képviselője, Guti Péter.

Házi Péter

Volt már zeneiskola, egy kicsit korábban,  a középkorban vásártér, Caraffa tábornok lakóháza, no meg a XVIII. századi Fehérvár legtekintélyesebb famíliájának, a Hiemer-családnak az otthona.  Valójában nem is egy épületről beszélünk, hiszen a Hiemer-Font-Caraffa épületegyüttes három, önmagában is csodálatos épületnek az összeolvadásával jött létre. Most pedig újra a régi fényében pompázik, ugyanis megtörtént a Goldziher Ignác köz és az Oskola utca felé eső rész felújításának műszaki átadása is. Az ékkő újracsiszolt részét szerdán Cser-Palkovics András polgármester mutatta be a sajtó képviselőinek, s mint hangsúlyozta, hamarosan lesz majd egy ünnepélyes átadás is, ám addig még a bútorokat  be kell szerezni, s egy-két simítást is el kell végezni.
A most befejeződött helyreállítás feladata - mint ahogy  Mezey Alice, a rekonstrukcióban részt vevő művészettörténész korábban fogalmazott  - nem kisebb volt, mint az ország egyik legfontosabb középkori központjában legépebben megmaradt gótikus kereskedőház maradványainak megőrzése, hiteles bemutatása. A  felújítást végzőknek sikerült megmenteniük és teljes szépségében bemutatniuk az egyik gótikus tartópillért, amire a feltárás legelején még nem sok esély látszott. Ez az impozáns gótikus terem, ami a középkorban  a kereskedőház eladótere lehetett, most éttermi funkciót kap.
A ház korai barokk átépítései Cheverelle tábornok, majd özvegye  idején történtek, de a falak a későbbi, kórházzá, városi plébániává, végül iskolává alakítás nyomait is őrzik, s most visszaépítették azt a harangtornyot is, ami ebben az időben létezett az épület tetején.
Az emeleten egyébként létrejött a város legszebb bálterme, az elmúlt évszázadokban, illetve évtizedekben ide épített válaszfalakat elbontva egész nagy méretű egységes teret hoztak létre. A bálterem igazi kuriózuma a teljes plafont betöltő, úgynevezett barrisol ledvilágítás, amely változtatható színével az esemény hangulatának megfelelő színaláéfestést produkál.
Az Oskola utca felé eső részen kap helyet majd mind a földszinten, mind az emeleten a Megyeház utcából ide költöző babaház: ezeknek a termeknek a különlegességét az adja, hogy  restaurálva újra láthatók  a barokk korban épült, földszinti boltozott üzlethelyiségekben feltárt klasszicista díszítőfestések.
Mint a város polgármestere emlékeztetett, a Hiemer-ház most véget érő felújítása ciklusokon átívelő nagy vállalkozás volt, első ütemét EU-s források segítségével, második ütemét a Norvég Alap támogatásával, harmadik fázisát pedig ugyancsak uniós és állami, no meg városi pénz segítségével hozták tető alá. Székesfehérvár régi drágaköve végre újra csillog.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!