Egy demokratikus rovar - a tetvek visszaszorítására népegészségügy programot hirdetnek

Székesfehérvár - Országos program kezdődött a fejtetvesedés visszaszorítására. A szakemberek számítanak a szülők megértésére és támogatására az élősködő leküzdésében.

feol.hu

Fejér megyében tavaly a fejtetvesség aránya 1,4 százalék volt, iskolai közösségekben 1,7 százalék. Ezek az arányok az országos átlaghoz közelítőek, kisebbek -  tudtuk meg Krisztián Erika főorvostól, a megyei kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szerve járványügyi osztályvezetőjétől. A szakember elmondta: hazánkban  az tapasztalható, hogy nem csökken a fejtetvesség aránya. Az országos tisztiorvosi szolgálat most azért indított programot, hogy próbálják visszaszorítani a kellemetlen rovarok jelenlétét. A szárnyatlan, szürke-világossárga kültakarójú, vérrel teleszívott állapotban piros, később feketés színű, 2-4 mm nagyságú, ovális alakú rovar feje ötszög alakú, csápjai rövidek, szájszerve a vérszívásra módosult szipóka. Ovális alakú petéit, amelyet serkének nevezünk, erős cementanyaggal szorosan a hajszálak tövéhez ragasztja. A legtöbb serke rendszerint a halánték- és tarkótájon található.


A szakember szerint nem szégyen a fejtetvesség, hiszen demokratikus élősködő, megtalálható a tiszta hajon éppen úgy, mint a zsírosabbon, megtalálható minden társadalmi rétegnél. A leggyakrabban a gyermekközösségekben terjed, ahol a játék közben összeérő fejek, a fésűk, sapkák terjeszthetik. A jelentősebb gócokat az iskolák és az iskolai egészségügy jelenti a szolgálatnak. Ilyenkor hivatalból járnak el. A jogszabályok talán ebben az ügyben írják le a legpontosabban a népegészségügy teendőit. A szülő és a gyermek köteles tudomásul venni a kezelést, a közérdek ugyanis felülírja az egyéni szabadságjogot.
Maga a fejtetű nem hordoz fertőzést, ám a hámsejtek fogyasztásával, a vérszívással viszkető érzést vált ki, s az elkapart fejbőr már könnyen fertőződhet. Szerencsére ma már nagyon hatásos szerek kaphatók a gyógyszertárakban recept nélkül. A hajszálakhoz tapadt serkéket egyenként kell lehúzni, esetleg a hajszálat levágni. A kezelőszert érdemes a fejen hagyni, hiszen némelyik két hétig is véd, így megelőzheti az újrafertőződést.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!