2011.09.23. 16:06
Erdők vadai, vizek kincsei
Az egészséges táplálkozás nem tudományos, szimplán csak élvezeti hivatkozással része a vadból, halból készült étel is. Mindenki másként szereti, de olvasóink közül többen szívesen adták ötleteiket egy új variáció kipróbálásához. Érdemes belelapozni.
A Hal- és vadételek könyvébe érdemes belelapozni, mivel számtalan finomság került a Pannon Lapok Társasága által kiadott negyedik kötetbe is az olvasók szorgalmának, tehetségének, főzési tudományának köszönhetően. Péntek délután a megyei receptküldők közül kilencen éltek a meghívással, hogy szerkesztőségünkben átvegyék a legújabb kötetet. Elekes András főszerkesztő köszöntötte az agárdi Baricza Tibornét, a zámolyi Borostyán Ibolyát, a szabadbattyáni Borostyán Imrénét, a sárbogárdi Hüvely Istvánnét, a fehérvári Simon Antalnét, Kalocsai Zsoltot, a fehérvárcsurgói Körmendi Károlynét, a bodajki Rézmann Józsefnét, a kincsesbányai Suralik Józsefnét. Ők már pénteken forgathattáúk az általuk is írt szakácskönyvet.
- Manapság egyre kevesebben vesznek a kezükbe könyvet, pedig milyen jó érzés, amikor egy frissen nyomdából kikerült kiadvány illatát érezzük -lapunk főszerkesztője feltette a kérdést a negyedik kötet szerzőinek, milyen érzés látni, hogy a nevük ott szerepel a receptjeik fölött, mellette a fotóikkal.
- Először furcsa - válaszolta Borostyán Imréné-, de később megbarátkozik vele az ember.
- Számomra nagyon kellemes - Simon Antalné mind a négy kötetbe küldött receptet és be is került közülük néhány, ahogy Rézmann Józsefnéé szintén. A vendégeink, a szerzők azt is hozzátették, hogy a megjelenések után gyakrabban csörög a telefonjuk, gratulálnak a családtagok, az ismerősök, akiknek a kezébe jutott a könyv, akik szeretnék a polcon látni mind a négy kötetet együtt. Azt is elmondták, hogy bizony ők is forgatják az eddig megjelent könyveket, Borostyán Imréné épp a minap sütötte meg az egyikből a madártejes tortát.
A fiam Debrecenből szokott telefonálni, azon át irányítom, mit, hogyan készítsen a könyvből - tette hozzá Borostyánné. Rézmann Józsefné fia is szeret főzni, de ő is szívesen adja át a tudást a gyerekeinek.
- A kisunokám, Bettike is szeret sütögetni, a múltkor a papának sütött. Igaz, kicsit elszíneződött a tészta, de finomabb volt, mint az enyém, dícsérte a nagypapa.
- A nyáron a 14 éves lány unokámat tanítottam palacsintát sütni - a sárbogárdi Hüvely Istvánné a feldobós módszert okította. - Valaki megkérdezte, nem esett mellé? Dehogynem, de hiszen az is benne van a tanulóidőszakban, nevettek a receptküldők, az ügyes háziasszonyok és az egyetlen férfi szerző, aki megjelent a pénteki találkozón.
- Én nem vagyok halas - mondta Kalocsai Zsolt -, a családom igen, de-mindent megfőzök.
Baricza Tibor a feleségét kísérte és sajnálta, hogy kacsapástétoma nem nyerte el a zsűri tetszését. Majd legközelebb, mondta. A résztvevők egyetértettek abban, hogy a receptes történetek, a főzéssel kombinált események kapcsolatépítők. Sokan alig mozdulnak ki otthonról, de egy jó receptért átugranak a szomszédba, és ha ott vannak, kicsit beszélgetnek is. Az egyik receptküldőnk érdekes dolgot mondott, a falujában pozitív értelemben megszólták, celebnek tartják - mosolyog rajta -, mivel megjelent egy kötetben, amely sok családhoz eljutott, és ahogy a halas-vadas is biztosan eljut.
Receptek a gasztronómia férfias területéről
- A Hal- és vadételek könyve nemcsak az ételek és az alapanyagok miatt különleges, hanem azért is, mert ez a pályázatunk minden eddiginél jobban aktivizálta férfiolvasóinkat, akik beküldött receptjeikkel igazolták, hogy a gasztronómiának e területén a férfiak igazán otthon vannak - mondta el Kázmér Judit, a Pannon Lapok Társasága ügyvezető igazgatója. - Az olvasóinktól beérkezett 700 receptből kiválasztott 171 étel mindegyike különlegesség, nehezen tudnék választani közülük, ha egy étlapon látnám azokat. Számomra talán a szarvastüdő rántva a legizgalmasabb fogás, ha tehetem, meg is kóstolom, de szívesen megpróbálkoznék az elkészítésével is. Az ételek alapanyagának a többsége azonban gondos, szakszerű előkészítést és bánásmódot igényel, ezért felvetődött, hogy az érdeklődők számára a jövőben speciális főzőtanfolyamot indítunk.