Fogyatékkal albérletben - 4 év után türelmet kérnek

FMH - A Mozgássérültek Fejér Megyei Egyesülete kéréssel fordult az önkormányzathoz egy nehéz helyzetben lévő tagtársuk ügyében.

Kovalcsik Katalin

A súlyosan fogyatékos, értelmi és mozgássérült, kerekesszékes családtag szüleivel él egy hatodik emeleti albérletben. Lakásigényüket 2007-ben adták be, szeretnének egy földszinti, akadálymentes otthonhoz jutni.
A család kilátásairól  Kincses Zsolt Dávidot, a székesfehérvári polgármesteri hivatal szociális ellátó és gyermekvédelmi irodájának vezetőjét kérdeztük.
- A család lakáskérelme 2007. május 11-től szerepel a lakásigénylők nyilvántartásában - mondta az irodavezető. - Az önkormányzati rendelet megváltozott szabályai miatt az igénylést az idén január 25-én megújították. A lakásigénylők nyilvántartásában szociális helyzetük alapján 30 pontértékkel szerepelnek.
A megyeszékhelyen szociális bérlakásra a szeptember 15-iki állapotok szerint 285 személy, illetve család vár. A várakozás ideje változó, az úgynevezett tisztított várakozók listáját figyelembe véve átlagosan három, öt év.
- A lakáshoz jutást nagymértékben befolyásolja a megüresedő és beköltözhető önkormányzati bérlakások száma, amely a várakozók létszámához viszonyítva elég kis számú. A következő szakbizottsági ülésen legfeljebb öt önkormányzati bérlakás bérbeadásáról dönthet a testület. A bérlakásokból alig van kiköltöző, kevesen képesek saját erőből lakást vásárolni, így a megüresedés elenyésző. Természetesen a szakbizottság döntéseinél a fogyatékosság mértékét, jellegét is figyelembe veszi. A város jelenleg 1169 bérlakás tulajdonosa, minden lakásban bérlő él. Arra ügyelünk, hogy a megüresedő, beköltözhető állapotban lévő lakásokat a legrövidebb időn belül kiutaljuk azoknak, akik arra jogosultak. Az előzőekben említett családtól türelmet kérünk, igyekszünk a fiatal fogyatékos felnőtt igényeinek leginkább megfelelő ingatlant biztosítani a közeljövőben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!