Kiváló versenyeredmények, válogatottak, közéleti szerep az atletizálóknál

Székesfehérvár - Véget ért az atlétikai szezon, a fehérvári ARAK ismét sikeres évet tudhat maga mögött. Voltak magyar bajnokai és válogatottjai egyaránt. De már készül az újabb fedettpályás idényre, illetve a jövő évi sikerekre.

Silye Sándor

Hirt Károly, az egyesület elnöke volt beszélgetőtársam, ő értékelte a 2011-es szezont.
- Pontos számot, adatokat nem tudok mondani, mert az atlétikai szövetség   nem tette közzé a bajnoki pontverseny eredményét, ami többé-kevésbé pontos képet ad a közel 100 szakosztály által végzett munkáról. Így nem tudjuk, hol állunk, de a saját tavalyi és idei eredményeinket ismerjük, így van  mit mihez viszonyítanunk. Ezért mondhatjuk, hogy hasonló évünk volt a 2010-eshez - mondta.

- Ez inkább előre- vagy visszalépés?

- Is, is. Az utánpótlásunk nagy létszáma és eredményessége, a serdülő-korcsoportunk - ebben a korosztályban az országban a legjobbak vagyunk!  - kiválósága jelenti az előrelépést. A felnőttek eredményeit ismerve minimális visszalépésről beszélhetünk, de el kell fogadnunk: mi elsősorban utánpótlás-nevelő egyesület vagyunk. A nagyok miatt sem panaszkodhatunk persze, de tudomásul kell venni, fiataljaink továbbtanulnak, és ez a sport hátrányára megy. Most junior válogatottjaink - Borsányi Gyöngyi, Bese Zsófia, Farkas Dárius - tanulnak főiskolán, egyetemen. Zsigovics Natália sérülés után nem tért vissza, ezek az eredményességünk rovására mentek. Utánpótlás-nevelői státuszunknak megfelelően nem akarunk idegen tollakkal ékeskedni, ha itthon tudjuk tartani tehetségeinket, az jó, ha nem, akkor örülünk annak, hogy boldog civil egzisztenciát építenek.

- Az ARAK-aktív nagy siker volt. De a mozgás, az egészséges életmód mellett voltak hátsó szándékaik is...?

- Igen, a hátsó szándékunk az volt, hogy minél több tehetséges gyereknek ébresszük fel az érdeklődését a sportág iránt, és adjunk nekik olyan sikerélményt, ami a szakosztályunkba viszi őket. És ha nálunk vannak, igyekszünk képességeikhez mérten a legmesszebbre juttatni őket. Van még egy nem titkolt szándékunk: utánpótlás-nevelő egyesületként szeretnénk megfelelni a saját és a velünk támasztott elvárásoknak.

- Újabb év előtt állnak, ahol a lehetőségeik aligha javulnak. Mit szeretnének elérni a következő évben?

- Nézzük a feltételeinket. Hiányzik a fedettpályás létesítmény. A város vezetése korábban deklarálta, hogy megépítik a fedett centrumot. Ez azt jelentené, hogy a lehetőségeink nagyot javulnának.

- Mi lesz a szakmával?

- Folytatjuk az ARAK-aktív programot. Ősszel az iskolák kérésére rendezünk egy városi döntőt, ahol a sulik évfolyam-válogatottjai mérik össze a tudásukat. Jövőre az elsősökkel folytatjuk a sorozatot. Hisszük, a kedvező fogadtatás fokozódik, a tavaly aktív iskolák mellé újak jelezték, hogy indulni szeretnének. A terveink között szerepel, hogy más sportágakat is segítsünk, az Alcoa FKC már kérte, hogy támogassuk korosztályos csapataik felkészítését, de a felnőtteknél is dolgozunk az erőnlét fejlesztése érdekében. Vannak kötelezettségeink a város irányába, ezért a közéleti szerepünket is lényegesnek tartjuk a jó eredmények elérése mellett. Szeretnénk a fiatalok sikeres aktivizálását követően  a felnőtteket is mozgásra bírni, elsősorban az egészségük érdekében.

- De gondolom, terveznek eredményeket is?

- Célunk, hogy megragadjuk a kevés esélyünket arra, hogy valaki kijusson tőlünk az olimpiára. Babos Rita, Végh Tibor  juthat el Londonba és az Eb-re. Rita ezért költözött Fehérvárra. A fiataloknál a junior vb a cél, még nem tudjuk, ki vagy kik mehetnek, de azért dolgozunk, hogy a legjobbjaink ott legyenek.

Helyben járás előre

A csapat 2011-es éremtermése: 22 arany, 25 ezüst, és 19 bronz. A felnőttek között büszkék Babos Rita 2 bajnoki aranyérmére (bajnoki eredménye, hármasugrás: 13,22, magas: 182 centi), Végh Tibor csapat Eb szereplésére (5000 méter: 14:22,17). Mindketten válogatottak voltak. A juniorok között László Dávid (hármas: 15,06, fedettpályán hármasugrásban: 14,46) volt bajnokuk, de a felnőttek között sem sokon múlt a bajnoki aranya, a junior Eb-részvétele. Bajnok volt Frey Virág (200 méter: 25,12), Huszár Kitti, Pintér Mátyás egyaránt hármasugrásban volt ezüstérmes, ők is tagjai voltak a nemzeti csapatnak. Az ifiknél Pálinkás Dóra (200 m bronz: 26,09) és Hegedüs Ádám (100 m ezüst: 11,23, 200 m ezüst: 22,19) jeleskedtek. A sikeres serdülőknél bajnok és válogatott volt Szabó Dániel (100 m: 11,33; 300 m: 37,29), Zsiga Mónika (300 gát: 44,52), Szabó Eszter (800 m: 2:22,12), de két dobogós helyezésével Bozsák Ádámot is beválogatták.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!