Napelemeket is gyárt az új csarnok

Székesfehérvár - Napelemek gyártását kezdi meg új gyárában a Jüllich Glas Holding. Az új üzem kezdetben 40, majd 130-160 embernek ad munkát. (Frissítve)

Klecska Ernő

Péntek, 17:22 A cégcsoport vezetése péntek délelőtt sajtótájékoztatón számolt be a közel két éves kutató-fejlesztő munka eredményeképpen létrejött új gyártóüzemről, és bemutatták a speciális, egyedi napelemek gyártását lehetővé tévő berendezéseket. A mintegy 2,5 milliárd forint értékű projekthez a vállalat 398 millió forint európai uniós támogatást kapott.
A Jüllich Glas Sóstói Ipari Parkban felépült 13 ezer négyzetméter alapterületű gyártócsarnokában egy év alatt elkészülő napelemek 13,2 gigawattóra (GWh) energia termelésére képesek. Ez megközelítőleg 5-7 ezer háztartás teljes energiaszükségletének felel meg - tájékoztatott Jüllich Ádám, a cégcsoport elnöke. A kutatás-fejlesztési projekt egyik fő újdonsága, hogy egyesíti az üveg építészeti és energiatermelési funkcióját. A gyártásra kerülő napelem alkalmas arra, hogy egyebek mellett irodaházak, bevásárlóközpontok homlokzatát burkolják vele esztétikus módon, miközben az üveg elektromos energiát is termel az épület számára.

Szombat, 16:17 Ünnepélyes megnyitó: Orbán Viktor miniszterelnök Jüllich Ádámmal, a cég elnökével együtt leemelte az első üvegtáblát a gyártósorról a Jüllich Glas Holding Zrt. magyar tulajdonú üvegipari társaság új solar üzemében, ahol korszerű napelemek gyártását kezdték meg Székesfehérváron.


Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!