Súlyos baleset, 14 halott az M43-ason - őrizetben a kamion sofőrje

Az M43-as autópályán vasárnap éjfél körül ütközött össze frontálisan egy román kamion és egy kisbusz, a balesetben tizennégyen meghaltak, ketten életveszélyesen megsérültek. A forgalom röviddel hajnali öt óra előtt indult el a a sztráda Makó felé tartó oldalán, a belső sávban. Mint később kiderült, a tizennégy áldozat mindegyike egy Bukarest melletti faluból származik.

MTI

15.30

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság halálos tömegszerencsétlenséget előidéző közúti baleset gondatlan okozása vétség megalapozott gyanúja miatt vette őrizetbe az M43-as autópályán történt baleset okozóját - közölte a rendőrség hétfőn délután.

Szenti Szabolcs megyei szóvivő elmondta, hogy a 31 éves aradi férfi a megalapozott gyanú szerint Makó felől Szeged felé haladt az M43-as autópályán, amikor eddig tisztázatlan körülmények között elveszítette az uralmát járműve felett, és átszakítva a szalagkorlátot egy Szeged felől közlekedő román Mercedes Sprinternek ütközött. A baleset következtében a kamion és a kisbusz az út menti vízelvezető árokba csúszott.
A tűzoltók 14 holttestet és egy túlélőt szabadítottak ki a roncsokból. Utóbbit a mentők súlyos, életveszélyes sérülésekkel vitték kórházba. 
A rendőrség megerősítette azokat a romániai sajtóhíreket, hogy a műszaki engedély alapján kilencen ülhettek volna a kisbuszban.
A kamion 31 éves aradi sofőrje súlyosan, de nem életveszélyesen sérült meg. A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság hétfő délután a férfit a kórházban őrizetbe vette, és kezdeményezte előzetes letartóztatását.
A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság, együttműködve a Temes Megyei Rendőr-főfelügyelőség munkatársaival és Románia szegedi főkonzuljával, azonosította az áldozatok többségét. Az elhunytak valamennyien román állampolgárok: Giurgiu megyéből, Alexandria városából, Neamt megyéből, Clejani településről és Arges megyéből valók.
A rendőrség a baleset teljes körű tisztázása érdekében szakértőket vont be a nyomozásba. 
Az útzár az M43-as autópályán megszűnt, a forgalom folyamatos.

12.30

 

A kisbusz egyetlen utasa élte túl a balesetet, őt életveszélyes sérülésekkel szállították kórházba, állapota kritikus, az orvosok jelenleg is küzdenek az életéért. A kamion sofőrje súlyos sérüléseket szenvedett, jelenleg nincs kihallgatható állapotban.

Hétfő késő délelőtt a kamion rakományát munkások kisebb teherautókra pakolták, az áldozatok ruháit, csomagjait zsákokba gyűjtötték, hogy elszállítsák. Munkások dolgoztak a sztráda megtisztításán, és ők szedték össze az autópályán és a töltésen szanaszét heverő alkatrészeket is. Több román tévéstáb is a helyszínre érkezett, hogy egyenes adásban számoljon be a történtekről. A tizennégy áldozat mindegyike egy Bukarest melletti faluból származik.

Kora délután feloldották az útzárat az M43-as autópálya Makó felé tartó oldalán - közölte Szenti Szabolcs, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Az elmúlt évtizedben két hasonlóan súlyos közlekedési baleset történt Magyarországon. 2002 júliusában Balatonszentgyörgy és Balatonkeresztúr között egy lengyel turistabusz útpadkának hajtott és felborult, 19-en meghaltak. 2003 májusában pedig a Balatonszabadi-Sóstónál egy vasúti átjáróban német turistákat szállító autóbusz ütközött a Budapestről Nagykanizsa felé tartó gyorsvonattal, ennek a balesetnek 33 halálos áldozata volt.

 

 

 

9.50

A Temes Megyei Rendőr-főfelügyelőség négy munkatársával közösen megkezdődött az M43-as autópályán történt éjszakai tömegbaleset tizennégy áldozatának azonosítása - tájékoztatta a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője hétfőn reggel az MTI-t.

Szenti Szabolcs elmondta: a román rendőrök reggel nyolc órára érkeztek Szegedre. Egyelőre az áldozatok csomagjait ellenőrzik, és a személyes iratok alapján próbálják kideríteni személyazonosságukat, majd a patológián azonosítják az áldozatokat. A patológián jelenleg az elhalálozási okokat vizsgálják - tette hozzá a szóvivő.

A rendőrség halálos tömegszerencsétlenséget okozó közúti baleset gondatlan okozása vétsége miatt indított büntetőeljárást a baleset ügyben.

 

 

 

 

Szenti Szabolcs korábban elmondta, a helyszínelés elsődleges adatai szerint egy faanyagot szállító, Szeged irányába tartó román kamion egy enyhe balra ívelő kanyar után - egyelőre ismeretlen okból - átszakította a szalagkorlátot, és a szembe lévő pályatesten frontálisan összeütközött egy Makó felé tartó szintén román kisbusszal.
Mindkét jármű lesodródott az útról, és felborult. A nyerges vontató és a tizenöt személyes busz az autópálya töltése mellett állt meg, a teherautó vontatmánya pedig oldalára fordulva a töltésen feküdt. A busz a felismerhetetlenségig összeroncsolódott – tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója.
Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) szóvivője elmondta: négy mentőkocsi érkezett a helyszínre. A kisbuszban utazók közül tizennégyen meghaltak, olyan súlyos sérüléseket szenvedtek, hogy nem volt esélyük a túlélésre. A halálos áldozatok közül három gyermek volt. Egy utas túlélte a balesetet. 
Az egy utason kívül a kamion sofőrje maradt életben, de mindketten többszörösen súlyos sérülést - csonttörést és belső sérüléseket - szenvedtek, a mentők őket a szegedi traumatológiai klinikára szállították - mondta a szóvivő. 

 

 


Az MTI helyszínen tartózkodó tudósítójának információi szerint az Arges megyei mikrobusz Valenciaból Bukarestbe tartott, a kamion pedig, az esti órákban Aradról indult, és Németország lett volna az úti cél. 
A helyszínre nagy erőkkel vonultak ki a tűzoltók: három gépjárművel, egy műszaki mentő egységgel és egy műszaki mentő konténerrel. A sérülteket és a holttesteket két óra alatt tudták kiszabadítani a roncsból. Az összeroncsolódott buszt daruval emelték vissza az autópályára.
Az autópálya érintett szakaszát a rendőrség lezárta, így több kilométeres sor torlódott fel a határ felé - tapasztalta a helyszínen levő tudósító.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!