Új pályázat a Cerbona vagyonelemeire

Székesfehérv, Budapest - Felszámolója, miután egyben nem sikerült értékesíteni, új pályázatot hirdetett a május közepe óta felszámolási eljárás alatt lévő Cerbona Zrt. vagyonelemeire.

Klecska Ernő

A Cégközlönyben  a napokban megjelent hirdetmény szerint  az ingatlanokat, berendezéseket, eszközöket és üzletrészeket összesen nettó 5,685 milliárd forintért kínálják. A meghirdetett vagyonelemek között szerepel a cég szekszárdi és enyingi telephelye, székesfehérvári extrudálóüzeme, tésztagyára, kukoricamalma, gárdonyi kempingje és faddi üdülője is, de bérlőket is folyamatosan keresnek.
- A Cégközlönyben megjelentek mellett  a feltételek egy közel 300 oldalas tenderfüzet tartalmazza - mondta el érdeklődésünkre Ádám Beáta felszámolóbiztos. A fehérvári székhelyű céget  a bíróság által a felszámolásra kijelölt Agro-Alba Szolgáltató Zrt. korábban egyszer már meghirdette. Akkor a hitelezőkkel egyeztetve  egyben akarták eladni, de hiába  volt fél tucat jelentkező - külföldiek és magyarok vegyesen -,  ez első körben nem sikerült. A mostani ajánlat beadási határideje 17-e, a bánatpénzt csütörtökig kell befizetni - tudtuk meg a felszámolóbiztostól.
 Ádám Beáta kérdésünkre megerősítette:  az elbocsátások elkezdődtek, de főleg a korábban is állásidőn lévő munkatársaktól válnak meg, hiszen az a céljuk, hogy minél több alkalmazott megmaradhasson és a cég, nyereséges üzemméretet kialakítva,  korábbi profiljával működhessen tovább. Erre jó esély van, hiszen  a korábbi érdeklődők se a gépek és épületek iránt érdeklődtek, hanem a komplett üzem és a gyártás lehetősége iránt. Az üzemekben ma is több helyen folyik bérgyártás.
A Cerbona jogelődjét, a Fejér Megyei Gabonaforgalmi és Malomipari Vállalatot 1962-ben alapították. Az extrudált snackek és a reggeli ételek gyártása 1987-ben kezdődött.  A Cerbona márkanevet 1988-ban vezették be, 1993-ban pedig ezt a nevet vette fel a társaság is - a vállalat azon a nyáron át is alakult részvénytársasággá, s hamarosan a hazai mezőgazdaság egyik zászlóshajója lett. Árbevétele 2007-ben megközelítette a 13 milliárd forintot.
A cég tavaly novemberben kért csődvédelmet. A cég az indoklás szerint a gabona- és lisztárak radikális változása,  alapvetően likviditási problémák miatt került nehéz helyzetbe. A csődegyeztetések sikertelensége után végül a cég felszámolásáról döntött a Cerbona igazgatósága. A cégnek akkor több mint 360 munkavállalója volt. A  bíróság május 19-én jelölte ki az Agro-Alba Szolgáltató Zártkörűen Működő Részvénytársaságot felszámolónak.
A márkanév megmarad, hiszen egy, a  cég honlapján található közlemény azt - és a védjegyeket -, mint vagyoni értékű jogokat  egy 2008 decemberében bejegyzett  korlátolt felelősségű társaságba apportálták.

Májusban még arról volt szó, hogy egy külföldi befektetővel tárgyal a cég. Részletek itt!

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!