A jövő év egyik nagy kockázata: az USA ultimátummal fenyegette meg Iránt

Törékeny világunkban újra és újra megjelenik rémálmainkban egy világégés katasztrófája, hiszen az USA ultimátummal fenyegette meg Iránt - emlékeztetett Mózes Miklós, lapunk védelem- és biztonságpolitikai szakértője.

Tihanyi Tamás

A perzsa állam elutasít mindenkit, a támadás variánsai  ott fekszenek az egyesített vezérkar asztalán. Külön aggasztja az amerikaiakat, hogy az idő Iránnak dolgozik. Egy 2006-os szakértői vélemény szerint Iránnak öt  évre volt szüksége az atomfegyver előállításához. Nézetem  szerint  hiába az óriási technológiai fölény, az USA nem éri el célját, s erre a második  világháború óta nem volt példa.     Mivel megbízható bázis Irán közvetlen környezetében nincs, egy időben és térben hosszúra nyúlt utánpótlási vonal fenntartása (az USA-t is érintő  recesszió miatt) rendkívüli módon megnehezítené a katonai műveleteket. A legközelebbi szövetséges az 1500 km-re fekvő Izrael, de elmúltak azok az idők, amikor  büntetlenül lebombázhatták az Osirakban  épülő atomreaktort. A bravúr aligha ismételhető meg.


 Háborút nyerni csak katonai eszközökkel nem lehet, szögezte le Mózes Miklós, hiszen szövetségeseket kell keresni a célországon kívül és belül egyaránt.
 Az iráni ellenzék szabadlábon lévő tagjai  nem képesek befolyásolni az eseményeket. Az egységes fellépés legfőbb kerékkötője Oroszország, de egy   amerikai beavatkozást nem nézne jó szemmel a közvetlen környezet sem. Nem biztos, hogy a NATO tagjai egyformán lelkesednének, az amerikaiak csak az angolok feltétel nélküli lojalitására számíthatnak. Bármennyire is eredményes lenne az amerikaiak első csapása, Iránnak maradna annyi ereje, hogy válaszcsapást mérjen a térség amerikai érdekeltségeire és rakétát lőjön ki Izrael  fölé.  Előbbi következménye lenne az üzemanyag ezerforintos ára, amíg egy  atomrakéta   a zsidó állam pusztulását jelentené.
A szakértő szerint egy  akció  mellett egyedül az szólna, hogy nem lehet tudni, hogyan viselkedik a  köztársaság,  ha kap még pár évet a jelenlegi vezetés.  
 Minden más ellene szól, előrevetíti egy  kudarc rémképét. Ami azt  jelenti, hogy lángba borul a térség legkevesebb nyolc állama. A szűklátókörű gondolkodás diadalmaskodik a józan ész fölött?  Az a kérdés, mint évek óta:  Washingtonban akarják, hogy egy fanatikus csoportot háborúval  megfosszanak a tömegpusztító fegyverek gyártásának lehetőségétől? A legegyszerűbb  persze az lenne, ha  a mai  iráni hatalmat  felváltaná egy konstruktív elit.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!