Káosz az energetikai tanúsítvány körül - kötelező, de ki ellenőrzi majd?

Székesfehérvár - Habár januártól kötelező az energetikai tanúsítvány, a jogszabályok hiányoznak.

Házi Péter

Egy 2008-as kormányrendelet szerint 2012. január 1-jétől már használt lakásokat, házakat sem lehet eladni energetikai tanúsítvány elkészítése nélkül.
Az 1-es számú lakásfenntartó szövetkezet elnöke több aggályának is hangot adott a kérdésben: - Habár alig három hét van hátra, tapasztalatom szerint sem a földhivatalok, sem az ügyvédek nincsenek felkészülve arra, hogy adásvétel gyakorlatilag nem jöhet létre január 1-jétől a szóban forgó papír nélkül - mondta a szövetkezet elnöke, aki arra a nem egészen tisztázott kérdésére is felhívta a figyelmet, hogy többlakásos házak, panelépületek esetében lakásonként, vagy az egész házra kell a tanúsítványt kiállítani?  A földhivatalok eközben a még meg nem jelent jogszabályt várják.


 Mindenesetre a  szövetkezet számba vette az általa kezelt épületeket és technikai jellemzők alapján összeállított egy sorrendet, ami  alapján megkezdik a házak egészére vonatkozó tanúsítvány elkészíttetését. Ehhez kedvező  áron sikerült szakembert találni, így jobban megéri, mintha lakásonként készülne  a felmérés.
Nagy István energetikus értelmezése szerint nem kötelező a panelházak egészére megcsinálni a számításokat, ám jobban megéri, hiszen amíg egy lakás tanúsítására  két-három munkaórát fordít a szakember, addíg egy 30-40 lakásos házra jóval kevesebbet, mint az egy lakásra jutó munkaóra szorzata, azaz  lakásokra visszaosztva olcsóbbb lesz a tanúsítvány. Nagy István hozzátette, igyekeznek az ügyvédeket tájékoztatni arról, hogy a tanúsítvány szükséges lesz a szerződések megkötéséhez.
Megkerestük a megyei kormányhivatlhoz tartozó földhivatalt is, hogy megtudjuk, ellenőrzik-e az újévtől a tanúsítvány meglétét a tulajdonosváltási bejegyzéseknél. A hivatal vezetőjének válasz szerint a  témával kapcsolatosan eddig megjelent jogszabályi rendelkezések alapján valamint a médiából szereztek tudomást a tanúsítvány alkalmazási feltételeiről, ezt folyamatosan figyelemmel kísérik. E tárgyban eddig az ingatlan-nyilvántartást érintő szabályok nem jelentek meg, ezért a földhivatal csak akkor tudja ellenőrizni a tanúsítvány meglétét az egyes bejegyzéseknél, amennyiben erre az új jogszabályok iránymutatást, és felhatalmazást adnak a földhivatalokra számára.  Az eddig megjelent jogszabályi rendelkezések szerint ezen új jogintézményt a felek közötti jogviszony részeként rendezi az energetikai tanúsítvány normája.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!