Visszajön a szocpol - szűkül az elérhető ingatlanok köre

Budapest - Bár ismét lesz lakásépítési támogatás, szocpol, a lakásra előírt értékhatár és az energetikai minősítés együtt jelentősen leszűkíti az elérhető ingatlanok köre.

Klecska Ernő

Az újépítésű ingatlanok építésére, illetve vásárlására elérhető vissza nem térítendő támogatásokról december 6-án jelent meg a kormányrendelet. A  jogszabályban egy új elem is van, miszerint az ingatlan ára, illetve bekerülési költsége egy négyzetméterre vetítve nem haladhatja meg a nettó 300 ezer, illetve bizonyos esetben a 350 ezer forintot. 
 A Központi Statisztikai Hivatal (KSH)  újépítésű lakások átlagos négyzetméterárát mérő statisztikája szerint Budapesten az új lakások egy négyzetmétere átlagosan bruttó 350 ezer forintba került az év első félévében, ugyanez bruttó 224 ezer forint volt a megyeszékhelyeken. Az értékhatár azt eredményezi, hogy a vissza nem térítendő támogatás hatása vidéken lesz jobban érezhető, mivel az elérhető támogatás segítségével megvásárolható ingatlanok száma bővebb lehet.
Kühne Kata, az Otthon Centrum ügyvezető igazgatója szerint a vissza nem térítendő támogatás segítségével megvásárolható ingatlanok felső értékhatáránál érdemes lenne figyelembe venni a vidéki és fővárosi újépítésű lakásárak közötti különbséget, hiszen az az elv, hogy a szociális alapon nyújtott támogatásból ne felső kategóriás lakást vásároljon az igénylő, így vidéken kevésbé érvényesül, mint Budapesten. Az mindenképpen üdvözlendő, hogy a szocpol feltételrendszerében fontos helyet kapott az energiahatékonyság - mondta Tengeri Attila, a Dome Energy energetikai üzletágának vezetője  hiszen ez a vásárlókat az energetikailag hatékonyabb ingatlanok megvásárlásának irányába tereli.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!