Jobb egészség, 24 ezer lakosnak: szeptembertől működhet az abai járóbeteg-szakellátó

Aba - Várhatóan szeptemberben kezdi meg működését a kistérségi járóbeteg szakellátó. A több mint 795 millió forintos támogatásból megvalósuló beruházás mintegy 40 abainak biztosít munkát.

Miskei Anita

Tavaly késő ősszel kezdődött  a kistérségi járóbeteg szakellátó megvalósítása, az adósságrendezés idején. Sokan talán nem is hitték, hogy megépül az egészségcentrum, amelyre a kistérség nyolc települése által létrehozott Sárvíz Kistérségi  Járóbeteg Szakellátó és Egészségügyi Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft. nyert támogatást. A pályázat  795,3 millió forint forrást biztosított a  megvalósításra, ez a beruházás  90 százaléka.
A kistérségben a megyei átlaghoz viszonyítva az általános életkörülmények rosszabbak, magas a munkanélküliség, a romák száma, a közműellátottság sem  teljes körű, emiatt az abai térségben élők fokozott egészségügyi kockázatnak vannak kitéve. Mindemellett a lakosságot jelenleg még a megyei kórház rendelőintézete, illetve a sárbogárdi járóbeteg szakellátó látja el. A rossz utak, a tömegközlekedés hiányosságai, illetve annak ára miatt  egyre csökken a szakorvoshoz fordulási hajlandóság - egy integrált szakorvosi rendelőintézet kialakítása jogos igény és elvárás a térség lakosainak részéről. A most épülő járóbeteg szakellátó a kistérség 24 ezer lakosának jelenthet majd a jobb egészéget.
- Célunk az egészségügyi struktúraátalakítás keretében, zöldmezős beruházással egy új egészségügyi intézményt létrehozni, ahol 15 féle járóbeteg szakrendelés zajlik, fizio- és mozgásterápiát, gyógytornát, valamint ultrahang-, labor-, röntgendiagnosztika és egyéb szolgáltatásokat nyújtunk majd mintegy 1345 négyzetméter alapterületen - mondta Kossa Lajos, Aba polgármestere. Hozzátette, a projekt során a szakellátó megépítése mellett a szükséges orvosi eszközök beszerzésére is forrást biztosít a pályázat. Ráadásul a beruházás megvalósítása során szinte csak helyit, vagy a kistérségben élőket alkalmaznak, s a későbbiekben, a már működő intézmény kiszolgáló személyzetét is a térségből választják ki. Az egyes álláshelyekre már most pályázhatnak az érdeklődők. 
A fenntarthatóság biztosítása érdekében az intézmény humánerőforrás szükségletét a Szent György Kórházzal és a sárbogárdi szakellátóval együttműködve szervezik meg. Arra törekednek, hogy egy-egy rendelő napi 10-12 órában  fogadja a betegeket. A  most épülő járóbeteg szakellátó mellett mentőállomás is helyet kap, erre az Országos Mentőszolgálat nyújt be pályázatot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!