2012.01.25. 06:45
Legényes kevert - recept a diákélethez
Székesfehérvár - Megkezdődött a második félév a főiskolákon, egyetemeken, az albérletekbe, kollégiumokba visszaköltöztek a levizsgázott diákok. Újra indult a diákélet, főzéssel, mosogatással.
A kollégisták, albérletes diákok jó része hozzászokott, hogy az édesanyák, nagymamák felpakolják étellel a gyereket, mielőtt visszaindulna az iskolába. Ám a hazai egyszer és általában gyorsan elfogy, a diáknak - főleg a fiúnak - pedig enni kell, néha sokat, máskor az ízlése szerinti finomságokat. Van, aki főz, kitalál magának ezt-azt, és néhányan azonnal el is mosogatnak, de ezt hagyjuk! A minap a vásárlásnál ráakadtunk a tortillára, amit odahaza, házilag is jól meg lehet tölteni. (A neten recept is van a tésztához, amit Adria23 küldött. Egyszerű, gyorsan elkészíthető, legalábbis annak, akinek van némi affinitása a tésztagyúráshoz. Kell 50 deka liszt, egy teáskanál sütőpor, ugyanennyi só, fél deci olaj, 3 deci langyos víz. Az összetevőket a víz felével összekeverjük, majd fokozatosan adjuk hozzá a többi vizet, annyit, amennyit felvesz. Ruganyos tésztát gyurunk belőle, amit nyolc cipóra osztunk, nedves konyharuhával letakarva pihentetünk fél óráig. Ezután nyújtsuk a cipókat 2-3 milliméter lapos korongokra, süssük ki mindet közepesen meleg serpenyőben.)
A kész tortilla előnye, hogy csak a töltelékkel kell kreatívnak lennie a készítőnek. A kutakodás a hűtőben nem tarthat sokáig, hisz éhes a delikvens. Előkerülhet egy adag konzerv kukorica, jóféle sonka, tejföl, vagy kefír, netán joghurt. Kell hozzá egy adag lila, vagy vöröshagyma, néhány szem gomba, olívabogyó. A hagymát megpirítjuk egy kevéske olajon, vajon - ki mit talál a szekrényben -, hozzáadjuk a sonkát, majd mehet bele a gomba, a fűszer. A sóval vigyázzunk, mert az olíva alapban sós, a bazsalikom vagy más egzotikus fűszer bolondíthatja a tölteléket. A végén kerüljön a töltelékbe az olíva, a kukorica, a tejföl, majd megtölthetjük a tésztát. A vegetáriánusok is gyors ebédet, vacsorát készíthetnek tortillával, répával, karalábéval, borsóval, és a hozzájuk illő fűszerekkel.