Népszerű a tartalékos rendszer: egy hónap alatt közel négyezer regisztrált

Budapest, Székesfehérvár - A tartalékos rendszer fejlesztése a kormányváltással elkezdődött, ma már kétezer védelmi tartalékos végzi a kijelölt objektumok őrzés-védelmét. De ez csak az egyik forma.

Tihanyi Tamás

- Januártól  műveleti tartalékosokkal  növeljük  a  létszámot - mondta Vanyur Tibor ezredes, a Magyar Honvédség Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság parancsnoka. Szerinte ez a  szolgálati  forma leginkább azoknak kedvező, akik érdeklődnek a honvédelem iránt,  de nem akarják elkötelezni magukat   úgy, mint  a hivatásosok, vagy a szerződésesek. Az idő nagy részében ez rendelkezésre állást jelent, de  a honvédség igényeinek megfelelően tényleges szolgálatra három évente hat hónapra hívható be a tartalékos. Ez az érintett beleegyezésével meghosszabbítható.


A védelmi és  a műveleti tartalékosok számára   a 18. betöltött életév a követelmény, a szolgálatteljesítés vége pedig  az öregségi nyugdíjkorhatár. De egészségügyi alkalmasságra is szükség van.
-  A műveleti tartalékosokról a hadkiegészítő központok ideiglenes állományjegyzéket állítanak össze - folytatta az ezredes.  - Ehhez háziorvosi igazolás, negatív tüdőszűrő-lelet kell, amely csapatorvosi vizsgálattal, majd a végleges beosztásba kerüléshez részletes orvosi vizsgálattal egészül ki. Lesznek pszichológiai tesztek és fizikai felmérések,  kérünk  feddhetetlenségi igazolást is. Nyolc hónapra kötjük meg a szerződést hat hónap próbaidővel. Ez idő alatt tervezzük meg a  katonai szervezetnél rendszeresített beosztást. A szerződést ez alapján módosítjuk, vagy felbontjuk.
  A hétköznapokban a tartalékos élheti a szokásos életét, tanul, vagy dolgozik.  Évente egyszer rendelkezésre állási díjat kap, ami  a mindenkori havi minimálbér fele (kb. 50 ezer forint). A behívás paranccsal történik:  megelőző védelmi helyzetben, rendkívüli állapot esetén. De behívhatóak kiképzésre is: az első évben 25, a további években 15 napra. Ezen túl lenne  a  tényleges szolgálat a már említett  három évente hat hónappal, de létezik  olyan szándék, hogy évente két hónapnyi lenne ez az idő.  Mindez persze függ a katonai szervezetek igényeitől, és a végrehajtandó feladatoktól. 
Vanyur Tibor ezredes jól tudja, hogy céljaik eléréséhez együtt kell működniük  a tartalékos munkáltatójával is.
-  Ez annak a hadkiegészítőnek a feladata, amely a katonai szervezetek igényei szerint végrehajtja majd a behívást. A minősített időszakban nincs mese, akkor jönni kell... De a kiképzés, vagy a tényleges szolgálat idejét egyeztetjük, és  90 nappal korábban értesítjük az érintettetek. Ha nem jó az időpont, lehet kérni átütemezést. A munkáltató hozzáállásától függ a munkáltatói kompenzáció mértéke. Azokban az esetekben, ha a tartalékos nem a közszférában, hanem más helyen dolgozik, jár a pénz.
Lehet tehát gondolkodni.
- Még nem telt el egy hónap sem, és  közel járunk  a négyezer regisztrálthoz. Elsősorban  volt katonákat várunk, de jöhet bárki, aki ezt a szolgálatot vállalja. A  megyében eddig közel háromszázan  jelentkeztek, s ezzel Fejér  is a "zászlóshajók" közé tartozik.   

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!