Újabb számla: díjhátraléknak minősül a még meg nem fizetett baleseti adó

Székesfehérvár - Az autósok zöme már tavaly novemberben, a felmondással egy időben megkötötte kötelező gépjármű-felelősségbiztosítását. De akkor még senki sem számolt a baleseti adóval!

Miskei Anita

A baleseti adóról  már volt szó novemberben, a kötelezők kampányakor, de tényleges bevezetéséről, mértékéről  még senki nem tudott. A biztosítók  hangsúlyozták, a személyre szabott díjak eltérhetnek, ha a jogalkotók elfogadják a tervezetet. Végül megszavazták a baleseti adót, amit  a biztosítók fizetnek a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás díja után, a kulcsa 30 százalék,  legfeljebb napi 83 forint lehet.
Felmerül a kérdés, azok, akik még a tavalyi évben egy összegben kifizették kötelezőjüket, mégsem biztosítottak, hiszen az akkori díj nem tartalmazta a baleseti adót. Cselovszki Zsolt, a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége gépjárműszekciójának elnöke elmondta, aki korábban megfizette az éves díjat egy összegben, az az autós  újabb számlát kap biztosítójától, amelyben a baleseti adó megfizetésére kötelezik. Hangsúlyozta, a biztosítás érvényes marad akkor is, ha az adót  nem fizette meg az ügyfél, legfeljebb az adómérték erejéig díjhátraléka keletkezik. Az adó ugyanis a jogszabályok alapján elsőbbséget élvez,  azt a befizetett díjtömegből vonja le a biztosító. A díjhátralékról az ügyfél értesítést kap, a befizetett időszak lejárta után  még 60 napig él a kötelező biztosítási szerződés. Az elnök kiemelte, a  türelmi idő során a biztosító köteles felhívni a figyelmet az elmaradt összegre.
-  A biztosító fizet, ha valaki január első napjaiban okoz vagy szenved el káreseményt. A fizetési haladék ellenére az átkötött szerződés január elsejével életbe lépett - tette hozzá Cselovszki, aki elmondta, az adót akkor fizeti az autós, ha  önadózóvá válik. Például, ha  az autót úgy adja el,  vonja ki a forgalomból, hogy az eladást megelőzően marad fedezetlen időszak. Ilyenkor az üzemben tartó rendezi az elmaradást,  ekkor  szóba jöhet a behajtás. 

Nagy kockázatot vállal, aki mulaszt

Aki az új szerződés megkötését elmulasztotta, már január elseje óta nincs fedezete. A súlyos kárkockázaton túl  a normál díj többszörösét kell utólag megfizetnie a fedezetlenségi díjra vonatkozó szabályok szerint. Ugyanígy járhat az  is, aki intézkedett  az új szerződéséről, de  az aláírt megbízásáról  nem kapott visszajelzést. Egy telefon is elegendő ahhoz, hogy megbizonyosodjunk arról, valóban eljutott-e a megbízásunk a teljesülésig. Az első díjrészlet befizetésének esedékessége január elseje volt, de a december legvégén megkötött biztosításokat is rendezni kell a hónap első felében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!