Velencei-tó kapuja: államtitkári válasz (frissítve)

Velence - Az önkormányzat meglévő vagyonából értékesít és kötvényt bocsát ki azért, hogy folytatni lehessen a leállt beruházást. Közben az illetékes tárca államtitkára vizsgálatot vár a történtekről.

Tihanyi Tamás

Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára levelet írt a Velencei-tó kapuja beruházással kapcsolatban a körzet képviselőjének, L. Simon Lászlónak. Az államtitkár beszámolt arról: az európai uniós források felhasználását koordináló, a tárca irányítása alatt álló Nemzeti Fejlesztési Ügynökséget (NFÜ) tájékoztatta a  képviselő  által kezdeményezett büntető feljelentésről. A főügyészség által vélhetően lefolytatásra kerülő vizsgálatot annak eredményessége érdekében a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és az NFÜ természetesen az összes rendelkezésére álló információval támogatni fogja, ígérte a politikus. Indoklásként ehhez  hozzátette: a képviselő  feljelentésében jelzett körülmények több olyan kérdést is felvetnek, amelyek tisztázásáig a projekt megvalósítására fordítandó további források felelős felhasználását nem látják biztosítottnak. Az eddig felhasznált közpénzek nagyságára való tekintettel közérdek, hogy a szerződésben foglalt vállalások megalapozottsága a projekt tartalmával,  a teljesítések mértékétől független kifizetések módjával kapcsolatban is igazolva legyenek - állítja levelében  Fónagy János.

Az európai uniós, nyílt  közbeszerzési eljárással   kiválasztott K+K Bau-Profil Zrt. kötelezettséget vállalt a projekt megvalósításához szükséges építési munkálatok teljes körű kivitelezésére, összesen 1 milliárd 622  millió forint plusz áfa átalányért. A  beruházás 2010. július 19-én kezdődött és  27,5 százalékos készültségi fokon állt le, amikor a cég csődöt jelentett, így az előlegként felvett összegből  több, mint  382 millió forintnak megfelelő munkát nem végzett el. Egy 2009-es kormánydöntés alapján volt kötelező előleg kifizetésének lehetőségét biztosítani a kivitelező számára, az utalást  (a kifizető a Magyar Államkincstár volt)  nyolc szinten ellenőrizték. Feljelentést tett az önkormányzat és L. Simon László is, de a hiányzó összeg visszaszerzésére kevés a remény. Miközben L. Simon a polgármester  felelősségének kérdését is felvetette, az önkormányzat  a támogatási szerződés módosítása mellett  a folytatás mellett döntött és a 2012. december végi befejezésben reménykedik. (Az eredeti időpont tavaly júliusban lett volna.) A testület kitart amellett, hogy a  kényszerlépések nem fenyegetik a város  stabilitását, és visszautasítja azt, hogy jogi, vagy erkölcsi felelősség terhelné.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!