Fónagy: a projekteken akkor is dolgozni kell, ha nincs elég pénz

Kápolnsányék - Dacos kijelentést tett a kohéziós alap támogatásainak esetleges befagyasztásával kapcsolatban Fónagy János parlamenti államtitkár, egy konferencia résztvevőit köszöntve.

B. Kiss László

Bár a szakma üdvözölte a vasúti törvény 2010-es módosítását, az ágazati jogszabályok túlságosan gyakori módosítása bizonytalanságot eredményez - fogalmazott Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára csütörtökön Kápolnásnyéken, ahol köszöntötte a Közlekedéstudományi Egyesület által rendezett, kétnapos konferencia résztvevőit. Az államtitkár reagált arra a friss hírre is, miszerint az Európai Unió  esetleg befagyasztja a kohéziós alapból hazánknak nyújtott támogatásokat. Ezek a pénzek az infrastruktúra fejlesztésének egyik fő forrását jelentették - mutatott rá Fónagy János, aki - mint fogalmazott  - megbocsátható daccal tette hozzá: Magyarország azelőtt is megvolt a kohéziós alap forrásai nélkül... Az, hogy nincs elég pénz, nem lehet hivatkozási alap a szakma számára  ahhoz, hogy elhárítsa magától a projektek kidolgozásán való "molyolást" - hangsúlyozta az államtitkár, aki elmondta: az irodájában két szekrény van tele ötletekkel, ám arra már kevés esetben van példa, hogy az elképzelések megvalósítását arra az esetre is kidolgozzák, ha  mondjuk   száz, meg arra az esetre is, ha egymillió forint áll rendelkezésre. Fónagy János bejelentette: miután a kormány szerdán rábólintott a tervezetre, várhatóan a jövő héten a parlament elé kerül a személyszállítás kódexe, mely  nagyobb jelentőségű, mint ahogy azt akár a szakma is véli.
 A kápolnásnyéki konferencia központi témája a magánvasutak, illetve a vasúti teherszállítás. Ezzel kapcsolatban Menich Péter, a Nemzeti Közlekedési Hatóság  főosztályvezetője előadásában elmondta: a magánvasutak a vasúti áruszállításban néhány év leforgása alatt  az árbevételt tekintve  több mint tíz százalékos részesedést szereztek. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!