Nyugdíj - Válaszok égető kérdésekre

Székesfehérvár - Olvasóink kérdéseire válaszolt tegnap két órán keresztül Bartucz Sándor, a kormányhivatal nyugdíjbiztosítójának igazgatója. Sok kérdés érkezett hozzá interneten is.

Tribolt Lajos

Akár több órán keresztül is tarthatott volna telefonos fórumunk. Most nem az újságíró, hanem önök kérdeztek:

- Az öregségi nyugdíjba vonulás előtt 5 éven belül, milyen munkanélküli vagy álláskeresési segélyt kaphatnék és milyen összegben?
- A kérdésre konkrét és részletes választ a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról szóló  többször módosított  1991. évi IV. törvény (Flt.) rendelkezései alapján az állami foglalkoztatási szervtől - munkaügyi kirendeltségtől - kaphat. Feltehetően a nyugdíj előtti álláskeresési segélyről lehet szó, amely szoros összefüggésben van az álláskeresési járadékkal. A jogosultsági feltételek felsorolására nincs lehetőségem, az összegéről röviden annyit, hogy az megegyezik a legkisebb munkabér (minimálbér) 40%-ával, de amennyiben a járadékalap ennél alacsonyabb volt, az álláskeresési segély összege a járadékalappal megegyező összeg.

- Nő vagyok, 2012. május 22-én leszek 59 éves, munkaviszonyom - a munkanélküli 1,5 évet is beszámítva - 41,5 év lesz akkor, és meglesz a 40 éves munkaviszonyom is. A nők 40 év utáni nyugdíjazási lehetőségét, vagy a nem csökkentett előrehozott nyugdíjat válasszam?
-  Hasonló kérdéssel többen is megkerestek, nem csak ön áll dilemma előtt, de tisztázzuk, hogy 2011. december 31-e utáni időponttól előrehozott öregségi nyugdíjat már nem lehet megállapítani. Ha rendelkezik 40 év jogosultsági idővel, akkor öregségi teljes nyugdíjra jogosult. Ennek hiányában, mivel 2012. május 22-én lesz 59 éves, 40 év szolgálati idő megléte esetén csökkentés nélküli korhatár előtti ellátásra szerezhet jogosultságot. Az ellátás összegének kiszámítása és évenkénti emelése terén nincs eltérés, de célszerűbb a kedvezményes öregségi teljes nyugdíjat választani.

- A feleségem 2012. július 20-án lesz 60 éves, 2012. előtt átmeneti járadékos volt, most rokkantsági ellátásra kapott besorolást. Kell-e orvosi vizsgálatra számítania a jövőben, a leszázalékolása 46%-os volt és korábban nem rehabilitálható minősítést kapott?
-  A 2011. december 31-én átmeneti járadékban részesült személynek az ellátása 2012. január 1-jétől rokkantsági ellátásként kerül továbbfolyósításra. A változások nem érintik a soros felülvizsgálati kötelezettséget, így amennyiben ezt tartalmazta a korábbi szakhatósági álllásfoglalás, akkor köteles lesz megjelenni a felülvizsgálaton.

Az általános tanulsággal szolgáló internetes és telefonos kérdésekkel és a rájuk adott válaszokkal még találkoznak majd újságunkban és honlapunkon.

Korábbi cikkeink nyugdíjügyekről itt!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!