Marosi Kata Londonért harcol

A Székesfehérváron élő Marosi Katalin, hazánk egyik leghíresebb női teniszezője, az idei versenyszezonban a párosra helyezi a hangsúlyt, hiszen abban esélyes az olimpiai részvételre, amellyel megvalósulna az álma.

Matók János

Az első helyért járó pénzdíjazásra várt Marosi Katalin, a Székesfehérváron élő teniszező,  a Bahamákon márciusban rendezett nemzetközi tornán. Boldog volt, hiszen párjával, a szlovák Janette Husarovával Mexikó után, immár a második idei tornagyőzelmüket aratták, s Kata így  a top 100-as világranglistán  a 85. helyre lépett elő. Ami egyben azt is jelenti, hogy kézzelfogható közelségbe került számára a londoni olimpia. Persze, azért nem eszik olyan forrón a kását, a nyári játékok kezdetéig még szükséges jó pár pont, hogy  bebiztosítsa a részvételét.



Szóval megérdemelt jussukra vártak - fejenként 2500 dollár járt volna a páros tagjainak, s közben Kata azon morfondírozott: mikor kezdett ilyen jól egy szezont? Aztán beugrott: a Roland Garros, Wimbledon és az US Open 2000-ben, majd rá egy évre az Austrál Open, hiszen valamennyi viadalon a főtáblán teniszezhetett. Ezt  az akkori  ranglistás helyezései is bizonyítják: egyéniben a 101., amíg párosban a 71. helyen állt 2000 kora tavaszán.

Szóval a díjazásra vártak a  tornán, ám Husarovának indult a repülője, így gyorsan távozott, ezért sem volt részese  a helyszíni csalódásnak: a szervezők közölték, hogy nem tudnak fizetni, ráadásul a két serleg helyett csak egyet adtak, amit így Kata vett át. 
Honnan az ismeretségük? Jó 15 éve tudnak egymásról a tenisz körforgásából.  Tavaly nyáron is találkoztak egy francia versenyen, s  Kata azt hitte, hogy Janette már edzőként van jelen, ám kiderült, hogy visszatért a profik közé,  és párosozik. Akkor beszélték meg: egyszer kipróbálhatnák, milyen is együtt játszani. Aztán 2011 végén, egy török versenyen egészen a döntőig jutottak. Idén viszont az volt Husarová terve, hogy honfitársával, a világhírű Dominika Cibulkovával - aki a 12. is volt már az egyéni  világranglistán - játszik, de nem jöttek ki egymással. Így kereste meg Marosit, kipuhatolva a  szándékait.

A legjobb pillanatban   érte Katát a felkérés, mert az év első négy tornáján, kétszer egymás után nem tudott volna azonos partnerrel játszani. Ezért  egy percig  sem habozott, s igent mondott Husarovának.  Egyikőjük sem bánta meg, hiszen az eredmények ezt bizonyítják, jól muzsikálnak a versenyeken. Kata szerényen  azt is elárulta: szerinte a párosoknál az egyik játékosra hárul a vezér szerepe, s ez az ő esetükben a 38 éves Janette. A rutinja és a taktikai meglátásai  miatt, amíg a fiatalabb Kata a pálya hátsó részéről járul hozzá a sikereikhez. S ami fontos: mindketten támadó szellemben teniszeznek,  azonosak a céljaik. Amikor  Katának felvetem  a  szerénységét, úgy elpirul, mint egy elsőbálozó kislány.
Erdélyi születésű, minden szava, mozdulata nyílt, őszinte és becsületes. S ezek a jellemzői  elszánt  törekvésének is, hogy párosban kijusson a londoni olimpiára.  Ahol viszont csak az  azonos nemzetbeliek harcolhatnak egymás oldalán. Miután Babos Tímea és Arn Gréta vélhetően egy párt alkotnak majd, Marosi a védett rangsorát kihasználó Szávay Ágival párosozna Londonban. De addig is Husarovával gyűjti a részvételhez szükséges pontokat.    
Vár rá Barcelona, Marokkó, Stuttgart, s reméli, nyáron  a ködös Albion!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!