Új ízélmények: csirkéből disznósajtot, fürjtojást füstölve

Fából vaskarika, illene a kifejezés arra az ételféleségre, amelyről szó lesz, de a példaértékű történet nem csupán füstölt finomságokról, hanem a leleményről, a találékonyságról, ügyességről, szorgalomról, no és persze a kreativitásról is szól.

Miskei Anita

A badacsonyörsi házaspár - Pálffy András és Pálffyné Halász Nóra - munkahelye megszűnt. Nem sokáig tétováztak, a gondolkodásuk kényszerűségből is felpörgött, megszületett az elhatározás: őstermelőként, vendéglátóipari szakemberként  belevágtak a különleges füstölt finomságok készítésébe.

- Édesapámék mindig is foglalkoztak baromfival, több ezerrel - mesélte a férj a székesfehérvári piacon, ahová igyekeznek betörni tavalytól saját kezűleg gyártott készítményeikkel. - Nem volt tőlünk idegen a gazdálkodásnak ez a módja, de azt elhatároztuk a feleségemmel, hogy nem adunk el élő és levágott állatot, hanem valamilyen formában feldolgozzuk azokat. A zsidó kultúrában már évezredek óta meglévő étel a füstölt libamell, ez adta ötletünk alapját.  Készítményeink csak baromfiból, libából, kacsából, csirkéből és halból  állnak. A füstölt áruféleségekből amúgy is hatalmas a kínálat, de vannak, akik különböző okokból nem fogyasztják a sertéshúst, számukra a baromfifüstöltek helyettesíthetik a sertéshúst.

Füstölt liba-, csirkemell, csirkemájas, amelyben „csirkeidegen” egyedül a libazsír. A májast erdélyi receptúra alapján készítik, de természetesen saját ötleteiket is felhasználják a manufakturális gyártásnál.

- Fürjeket is tartunk, így született meg a füstölt fürjtojás - folytatta Pálffy András a felsorolást. - A tojást megfőzzük, sóoldatban tartjuk, megpucoljuk, majd fűszeres olajban pácoljuk, de minden titkot nem szeretnék elárulni. 

Különlegességük még a csirkekolbász, a házias padlizsánkrém, a szarvasgombás libatepertőkrém, valamint az, hogy a család hetven kilós rottweiler kutyájával keresik az erdőben a szarvasgombát.

- Egészen kicsi kora óta neveltem a kutyánkat, akkor kezdtem el hozzászoktatni a kereséshez - mosolygott András, látva, hogy elég szokatlannak tartom a gombakereső kutyájának fajtáját, hiszen ezek az ebek az ősidőkben inkább szarvasmarhák őrzésével keresték kenyerüket.
- Télen pihen, de szezonban keressük a szarvasgombát, feldolgozzuk. Olasz ötlet után még szarvasgomba pesztót is készítettünk magyaros, hazai fűszerekkel.

A csirkedisznósajt, mint különlegesség egy kellemetlenkedő kollégájának köszönhető, aki munkálkodásukat látva megjegyezte, még szerencse, hogy csirkéből nem készíthető „disznósajt”. Bebizonyították, hogy lehetséges.

- Minden csirke benne, az íze, mint az igazi disznósajt, az is megkóstolhatja, aki nem kedveli az eredeti disznósajtot.

Persze nem kötelező baromfifüggővé válni, de az újdonságokat érdemes egyszer - talán  többször - megkóstolni. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!