Csak úgy porzik a határ, órási gondot okoz a csapadékhiány

Fejér megye - Néhol kritikus állapotokat okoz a csapadékhiány és a fagykár. Fejérben az őszi káposztarepce vetett területének tizedét már ki is kellett tárcsázni.

Klecska Ernő

A csapadékhiány az év ezen időszakáig jelentős, tíz éves átlagban a március végéig lehulló csapadékmennyiség meghaladta a 130 millimétert, idén alig haladta meg az 50-et a lehullott csapadék mennyisége - tájékoztatott Czetnerné Kócsa Márta, a Fejér Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatósága vezetője.
 A vetések fejtrágyázása február utolsó napjaiban kezdődött el. Az enyhe időjárás hatására a vetések gyorsan kizöldültek, de a csapadékhiány miatt fejlődésük lelassult, a kalászosok bokrosodásának mértéke nem optimális. Repce esetében a vízhiány a fejlődést jelentősen gátolja, a gyenge tőállományú táblák megtartása nem gazdaságos.

A napokban elvégzett felmérések alapján az őszi káposztarepce vetett területének (több mint 18 ezer hektár) 10 százalékát kitárcsázták az  aszály és téli fagykár miatt. A meglévő állományok 35-40 százaléka gyenge minősítést kapott az előzetes állapotfelméréskor. Az őszi búza vetésterülete jelenleg nem változott (közel 70 ezer hektár), az állományok 20-25 százaléka kapott gyenge minősítést.
- A gazdálkodóktól a káreseményekkel kapcsolatos bejelentések folyamatosan érkeznek igazgatóságunkra, azokat az új, most megjelent kárenyhítési jogszabály alapján ellenőrizzük - tette hozzá.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!