Teherautóknak egyirányú lesz az Akácfa utca - Évtizedes probléma oldódhat meg az új forgalmi renddel

Székesfehérvár - Augusztus 10-től egyirányú lesz az alsóvárosi Akácfa utca a teherkocsik számára: napi száznál is több nehézgépjármű használja jelenleg a kis utcát, „kifelé” mostantól kerülniük kell.

Házi Péter


Több mint egy éve tartott lakossági fórumot az Akácfa utcában és a környékén lakóknak Mészáros Attila, a körzet önkormányzati képviselője: a  lakók arra panaszkodtak, hogy amióta - nagyjából tíz éve - egyre több vállalkozás működik a környéken, valamint egy   tehergépjárműveknek szóló benzinkút és mosó, parkoló is üzemel, elviselhetetlenné vált számukra az átmenő forgalom.  A közlekedési iroda és a képviselő akkor több forgalomelterelési javaslattal állt elő. Az egyik szerint teljesen kitiltanák a forgalmat az Akácfa utcáról, ám így a Széchenyi, a Szárcsa és a Börgöndi utakra terhelnék az innen kiszoruló teherautókat. Egy másik javaslat szerint, ami végülis most megvalósul, a 7,5 tonnánál nehezebb teherautók számára egyirányúvá válik az Akácfa utca. Azaz a Sárkeresztúri út felől érkezők behajthatnak az utcába, de kifelé már el kell menniük a Börgöndi úton. Innen visszakanyarodhatnak a Sárkeresztúri útra, vagy kimehetnek a Szárcsa utcára. Így legalább felére csökken az út tehelése.
- Forgalomszámlálást végeztettünk a szűk utcában, a számok igazolták az Akácfa utca túlterheltségét, hiszen a mért adatok szerint 123 tehergépkocsi - ebből 39 kamion - haladt át itt egy napon - mondta  Mészáros Attila.
A Börgöndi-Sárkeresztúri utca kereszteződésénél egy középszigetes megoldás volt, ami  mint azt a környék vállalkozói is jelezték  akadályozta a teherautók bekanyarodását, így továbbra is a lakóövezet utcáin voltak kénytelenek menni. Ezt a problémát is orvosolták most: a képviselő keretéből, 1,7 millió forintos költséggel elbontották a középszigetet, s a kereszteződést újraaszfaltozták, megerősítették. Így most már fizikai akadálya sincs annak, hogy a forgalmi rend változásait megvalósítsák. Az új táblák a jövő héten kerülnek ki, augusztus 10-től pedig érvényes azúj rend. Mészáros Attila levélben kéri a városi rendőrkapitányt, ellenőrizzék, hogy az új közlekedési rendet betartják-e az érintett utcákban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!