Az izzók haláltusája - Már a negyven wattost sem gyártják szeptembertől

Székesfehérvár - Még mindig sokan keresik a százas izzókat, holott szeptembertől már a negyven wattos izzók gyártását is betiltották az unióban. Tényleg ezzel tudunk sokat spórolni?

Házi Péter

Egy 2008-ban indult folyamat végére ért az Európai Unió azzal, hogy a száz, a hetvenöt, majd a hatvan wattos izzók kivonása után szeptembertől a negyvenes izzók gyártását is leállították. A direktíva szerint a hagyományos, wolframszálas villanykörtéket azért kellett sutba dobni, mert nagyon alacsony hatásfokkal működnek, az általuk elhasznált energia mindössze öt százalékából lesz fény, a többi hő formájában távozik, jelentősen növelve ezzel az ökológiai lábnyomot. Természetesen nem azonnal tűnnek el a boltok polcairól a negyvenes izzók: az egyik belvárosi villanyász szaküzletben például még most is lehet kapni százas izzót, igaz, nem a háztartásit, hanem a steklámpákba való iparit, mert ezt még engedik az előírások. Mint az üzlet vezetője, Bodai Imre elárulta, az idősebbek továbbra is keresik a hagyományos izzókat, amelyek alternatívája lehet a kinézetükben, fényükben szinte megegyező halogén izzó. Ezek fele annyit fogyasztanak, áruk viszont két-háromszorosa a hagyományosnak. Ami a negyven wattos izzókat illeti, ezekből még egy ideig biztosan lehet majd kapni, hiszen csak januártól tiltják meg a nagykereskedelmi forgalmukat, a kiskereskedelemben pedig a beraktározott készletekből azt követően is sokáig lesz. Kérdésként merül fel, hogy vajon mi lesz az ugyancsak nem túl energiatakarékos 50 watt körüli spot izzókkal? Bodai Imre tudomása szerint már ezek betiltása is felmerült, sőt már spotlámpából is gyártanak halogéneset, illetve a jóval drágább led fényforrásokat is.
- Tíz emberből kilenc nem tudná megkülönböztetni a fénye alapján a hagyományos izzót a legkorszerűbb led alapú világítótesttől ezt már Nagy István energetikus mondja, aki szerint háromszáz lux feletti fényerejű világításánál már végképp nem teszünk különbséget. A mindennapi használatban azonban, a kis fényerejű lámpáknál a sárgás fényt szoktuk meg, ezért okoz gondot az általában hidegebb fényű erenergiatakarékos fényforrásokkal való megbarátkozás. Azt egyébként Nagy Isván is elismeri, hogy egy kis háztartásban nem a negyven wattos izzók lecserélésével lehet nagyot spórolni, hiszen a kétezer watt körüli háztartási eszközök jóval több energiát fogyasztanak. Véleménye szerint azonban az idő előrehaladtával egyre megfizethetőbbek lesznek a növekvő gyártási daranbszám miatt a kompkat fénycsövek vagy a ledek, így idővel a ma még gyakran tapasztalt lakossági ellenérzés is megsztűnik. Pláne, ha egy jó minőségű led nem három-négyezer forintba kerül majd...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!