Digitália

2024.06.03. 06:00

Az Nvidia az égbe megy a mesterséges intelligencia hullámain

Minden probléma és visszásság ellenére a jelek szerint a generatív mesterséges intelligenciáé a jövő. És az ehhez szükséges chipeket szinte kizárólag az Nvidia gyártja.

MW

Forrás: Shutterstock

Mióta az Nvidia 2023 májusában először felfedte, hogy milyen brutális mértékű profitot vár a mesterséges intelligencia térnyerésétől, azóta a chipgyártó a tőzsdei rali nagy nyertese, amely történelmi csúcsra vitte az S&P 500-at. (A Standard and Poor's 500, vagy röviden S&P 500 egy tőzsdeindex, amely 500 amerikai tőzsdén jegyzett nagyvállalat részvényárfolyamainak súlyozott átlagát követi. Ez az egyik leggyakrabban követett részvényindex.)

Ott tartunk, hogy azóta a cég minden egyes bejelentése feldobja a piaci lendületet, a befektetők világszerte rágják a körmüket,

mert egyre újabb és újabb kedvező hírt remélnek a cégtől, amely szó szerint vezeti az AI forradalmát.

És eddig az Nvidia mindig szállította a jó híreket. Nem rég számoltak be 2025-ös pénzügyi év első negyedévére számolt adataikról, amelyek nemcsak hogy megfelelnek a három hónappal ezelőtti elképesztő kilátásoknak, de túl is szárnyalják azt. Talán még a jövőnél is fontosabb, hogy a vállalat jelenlegi negyedévre vonatkozó kilátásai újabb bevételugrást ígérnek a részvényeseknek.

A 2024. április 28-án zárult három hónapban az Nvidia bevétele 262 százalékkal ugrott meg az előző év azonos időszakához képest, és elérte a 26 milliárd dollárt – amivel még a saját meredek, 24 milliárd dolláros jóslataikat meghaladták.

Ismét az adatközponti üzletáguk áll az élen, mivel a bevételük 427 százalékkal nőtt az egy évvel ezelőttihez képest, s a teljes értékesítés több mint 85 százalékát adta. A nettó bevétel 14,9 milliárd dollárt tett ki az elmúlt negyedévben, ami a 78 százalékos bruttó fedezetnek köszönhetően több mint 200 százalékkal haladja meg a 2023-as pénzügyi év egész éves nyereségét.

„A következő ipari forradalom már megkezdődött, a vállalatok és az országok partneri együttműködést folytatnak az Nvidiával, hogy a trillió dolláros hagyományos adatközpontokat az új számítástechnikai megoldásokra cseréljék, és új típusú adatközpontot – mesterséges intelligencia-gyárakat – építsenek a menő új áru, a mesterséges intelligencia előállítására" – mondta Jensen Huang, az Nvidia alapítója és vezérigazgatója.

A mesterséges intelligencia szinte minden iparágban jelentős termelékenységnövekedést fog hozni, segít a vállalatokat költség- és energiahatékonyabbá tenni, miközben bővíti a bevételi lehetőségeket.

A részvényesek további örömére, valamint részvényeinek elérhetővé tétele érdekében az alkalmazottak és a lakossági befektetők számára az Nvidia részvényfelosztást is bejelentett. A cég részvényeinek árfolyama az elmúlt évben nagyjából 240 százalékkal emelkedett, így piaci kapitalizációja több mint 2500 milliárd dollárra nőtt.

Cikkünk írásakor úgy tűnik, az Nvidia hamarosan letaszíthatja trónjáról az Apple-t a világ második legértékesebb globális vállalataként.

A Statista alábbi táblázata „Az Nvidia megfelel a hype-nak, ismét felülmúlja az elvárásokat” címmel ábrázolja a cég hihetetlen sikerét.

Infographic: Nvidia Lives Up to the Hype, Beats Expectations Yet Again | Statista

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!