Digitália

2024.06.13. 06:00

Ezt tervezi az Apple: összehajtható iPhone „öngyógyító” képernyővel

Aggódunk az összehajtható okostelefonok törékeny kijelzői miatt? Van olyan anyag, ami automatikusan kitölti a kisebb horpadásokat és karcolásokat.

MW

Forrás: Shutterstock

Fotó: Rokas Tenys

Képzeljük el, hogy leejtenénk a mobilt, és még időnk sem lenne kétségbeesni a drága kütyü sérülései miatt, mert mint egy képregényszuperhős, rögvest helyrehozná magát. Az Apple új, 11991901. számú szabadalma ilyen összehajtható iPhone-t ír le, képernyőjén „öngyógyító” réteggel, amely automatikusan kitölti a horpadásokat, zúzódásokat.

A szabadalomból kiderül, igazán menő holmi lehet a régen várt összecsukható iPhone. A konkurencia többi összecsukható telefonjához hasonlóan ez az eszköz is zsanérral és rugalmas kijelzőréteggel rendelkezik. A Samsung Galaxy Flip és a Fold, a Pixel Fold vagy a OnePlus Open kijelzőjének rétege vékonyabb, mint a többi telefoné, így lehetnek rugalmasak. Viszont ebből következően sokkal érzékenyebbek az ütésekre vagy karcolásokra.

Az Apple „öngyógyító anyagú” bevonata a képernyőn „külső beavatkozás nélkül is kitöltené a sérülést”.

A szabadalom úgy fogalmaz, az öngyógyulást hő, fény, elektromos áram vagy más típusú külső inger is elindíthatja vagy felgyorsíthatja. Ha hőt használnak, a kijelzőben átlátszó fűtőréteget képeznek ki. A kijelző fedőrétegének rugalmasságát átlátszó, dielektromos réteg adja.

Forrás: Apple szabadalmi bejegyzés

A megoldást nem csak telefonon, hanem bármilyen laptopon vagy táblagépen alkalmazhatják. Az Apple egyébként már korábban is nyújtott be szabadalmakat öngyógyító iPhone-okra, de azok nem összecsukható kijelzőkkel készültek volna.

A szabadalomról elsőként természetesen a Patently Apple számolt be. Ahogy a szabadalmi bejelentéseknél lenni szokott, most sem arról van szó, hogy a technológia hamarosan megjelenik egy termékben, de úgy tűnik, az Apple keményen dolgozik rajta. Tavaly is összecsukható kijelzővel rendelkező iPhone-ra számított a szakma. Iparági híresztelések szerint az Apple összecsukható kagylós mobilt és egy összecsukható iPadet is tervezett.

Volt már

Az LG már sok éve bemutatta az öngyógyító hátlap lehetőségeit ívelt G Flex telefonján.

A CCS Insight elemzőcég szerint néhány éven belül megjelenik az öngyógyító kijelző, a „nanobevonat” technológiája. Az öngyógyítás szerintük a gyakorlatban általában azt jelentené, hogy a készülék automatikusan eltünteti a kisebb karcolásokat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!