Digitália

2 órája

Ócskább TikTokot kapnak a szegényebb országok – „vidékre” jó lesz

A kevésbé fejlett országok nem csak gyengébb hardverrel szerelt készülékeket kapnak, hanem a biztonságukat kevésbé védő szoftvereket is, állapította meg a neves elemzőcég.

MW

Forrás: Shutterstock

A Mozilla és az AI Forensics kutatása tárta fel, hogy a TikTok Lite nem csak a szükséges sávszélességet, hanem a felhasználók biztonságát is veszélyesen csökkenti. A szakértők a TikTok Lite és a klasszikus TikTok alkalmazás összehasonlításakor számos olyan eltérést találtak megbízhatósági és biztonsági funkciókban, amelyek veszélyes következményekkel járhatnak. A tanulmány arra a következtetésre jut, hogy a technológiai platformok az értékesítést a felhasználók biztonsága elé helyezik, különösen a feltörekvő piacokon, és

a ByteDance által működtetett TikTok ennek a gondatlanságnak a tipikus példája.

Tudni kell, hogy a fejlett országokban használt applikációk helyett a nagy technológiai cégek gyakran adnak ki könnyített, Lite verziókat fejlődő országoknak. Ezek kisebb méretűek és kisebb teljesítményt igényelnek. Ilyen app a TikTok Lite is, amelyről a Mozilla kutatása az alábbiakban bizonyítja (és az alább közölt illusztrációkkal is szemlélteti), hogy hiányoznak belőle a normál verzióban még meglévő biztonsági funkciók, ami bizony támadásoknak, átveréseknek és félrevezetésnek teszi ki a felhasználókat.

Hogyan lehetséges ez?

A nemzetközi technológiai platformok számára fontos, hogy ne csak a fejlett országokban, hanem a fejlődő országokban is felhasználói bázist szerezzenek. Ezekben a régiókban azonban gazdasági okokból nem birtokolhatnak az emberek élvonalbeli eszközöket, hanem alacsony árú vagy gyengébb teljesítményű eszközöket vesznek, és ráadásul az internetes környezet sem éppen megfelelő. Tehát van okuk gyengébb teljesítményű, olcsóbb készülékeket árusítani, de

vajon miért kell szoftveresen is csökkenteni a felhasználók biztonságát, tájékozódási lehetőségeiket?

A ByteDance fejlődő országoknak kiadott TikTok Lite alkalmazásának mérete kisebb, kevesebb akkumulátor kapacitást használ, és kevesebb adatot fogyaszt, mint a TikTok normál verziója. Ezt a TikTok Lite-ot körülbelül 1 milliárdszor töltötték le a Google Play Áruházból, és a becslések szerint a TikTok felhasználói bázisának közel felét teszi ki.

A kutatók azt vizsgálták, hogy a TikTok normál verziójába telepített biztonsági funkciók telepítve vannak-e a Lite változatba. (A jelentésük 2024. július 19-én készült.) Megállapították, hogy a TikTok normál verziójában található számos biztonsági funkció hiányzik a fejlődő országok számára kiadott Lite változatból.

Például a lebutított változat nem címkézi, nem jelzi az úgynevezett veszélyes viselkedéseket (amire pedig a normál verzió figyelmeztet, miként az alább felsorolandó többire is). Olyan, gyakran életveszélyes kihívásokról van szó, mint az „ájulási kihívás”, a „koponyatörési kihívás”. Ezekre a normál változatban a TikTok „veszélyes viselkedés” címkét csatol minden alkalommal és figyelmezteti a felhasználókat. Ha megnézzük az alábbi képeket, látható, hogy ott van a TikTok normál verzióján (balra) miközben figyelmeztető címke nem található a TikTok Lite-on (jobbra).

Feliratkozás érzékeny tartalomhoz

A TikTok irányelvei feliratkozási képernyőket és figyelmeztető információk helyeznek el a sokkoló tartalmak megjelenítése előtt. A TikTok Lite-on nincs ilyen.

Félretájékoztatás címkézése és forráskritika

A TikTok-on – más online platformokhoz hasonlóan – nagyon sok egészséggel és politikával kapcsolatos tévinformáció kap teret. Ennek leküzdésére a TikTok biztonsági funkciókat tartalmaz, mint például címkézi a kényes témákkal – politikai választásokkal, világjárvánnyal – kapcsolatos videókat, és hivatkozásokat illeszt alájuk a megbízható forrásokhoz. Mint alább látható, ez a funkció a TikTok Lite-ból hiányzik.

Mesterséges intelligencia által generált tartalom címkézése

Ez is elmarad. Pedig azzal a kockázattal jár, hogy fontos időpontokban, például választások vagy katasztrófák idején félrevezetik a felhasználókat, és szintén elősegíti a félretájékoztatás terjedését. A TikTok tisztában van a generatív mesterséges intelligenciában rejlő kockázatokkal – a normál TikTokon fel kell tüntetni, ha valami MI-vel készült hamisítás, hogy nem létezik levelekkel burkolózó elefánt (lásd az alábbi képen). A Lite változaton nincs figyelmeztető jelzés, nem szabnak határt a félrevezető ostobaságok terjedésének, maradjon a felhasználó abban a hitben, hogy az elefánt néha levelekbe öltözik.

Magyarázó szövegek elhagyása

A TikTokon közzétett videók tartalmaznak egy összefoglalót, amelyben a videó készítői további kontextusokat, hashtageket, üzeneteket adhatnak a felhasználóknak. A TikTok Lite-ban azonban a megjelenített szöveg automatikusan lerövidül.

A felhasználói ellenőrzés hiánya

A TikTok normál verziójában a felhasználók beállítása alapján lehetséges a nem kívánt posztok szűrése. A Lite nem tartalmaz ilyen beállítási lehetőséget.

A tanulmány eredményeire rámutatva a Mozilla közölte, hogy a normál verziónál kevésbé biztonságos TikTok Lite az érintett országokban káros, félrevezető tartalmaknak teheti ki a felhasználókat. Felszólították a ByteDance-t, hogy adja meg a Lite változatnak is a védelmi beállításokat, mert

nem igaz, hogy a címkék és figyelmeztetések megjelenítése, vagy a felhasználói beállítások engedélyezése a sávszélesség vagy az energiafogyasztás kicsit is érdemi növekedését eredményeznék.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!