Félrevezető kék pipák

2024.07.12. 22:19

Vagy kielégítő válaszokat ad az X, vagy durva bírságot kaphat az EU-tól

A szolgáltató teljes világméretű éves forgalmának 6 százalékáig terjedő összeget is kiróhatnak rá.

MW

Elon Musk, a Tesla Motors elektromosjármű-gyártó, a SpaceX amerikai űrkutatási magánvállalat és az X közösségi médiaplatform tulajdonosa

Forrás: MTI/EPA pool

Fotó: Tolga Akmen

Az Európai Bizottság pénteken tájékoztatta az X internetes közösségi platformot (korábban Twitter) arról az előzetes álláspontjáról, hogy az amerikai platform megsértette a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabályt (DSA) a megtévesztő fiókokra vonatkozó szabályozás, valamint a hirdetések átláthatóságához és az adataihoz való hozzáférés területén – tájékoztatott a brüsszeli testület pénteken.

Az Európai Bizottság közleményében leszögezte: a tartalom moderálásával és reklámozásával kapcsolatos átláthatóság és elszámoltathatóság a digitális szolgáltatásokra vonatkozó jogszabályok középpontjában áll. Részletes vizsgálatuk alapján ugyanakkor megállapították, hogy

a platform a kék színű pipával ellátott, úgynevezett ellenőrzött jelzésű fiókok felületét úgy tervezte meg és üzemelteti, hogy az nincs összhangban az iparági gyakorlattal, és félrevezeti a felhasználókat. Mivel bárki előfizethet egy ilyen ellenőrzött státusz megszerzésére, az negatívan befolyásolja a felhasználók azon képességét, hogy szabadon és megalapozottan döntsenek az ilyen jelzéssel ellátott fiókok hitelességéről és az azok által terjesztett tartalmakról.

Bizonyíték van arra, hogy rosszindulatú szereplők visszaélnek az ellenőrzött jelzést kapott fiókokkal a felhasználók megtévesztése érdekében – fogalmaztak.

A megállapítások szerint az X nem felel meg a reklámok átláthatósági követelményének sem, mivel nem biztosít kereshető és megbízható reklámnyilvántartást. Ehelyett hozzáférési korlátokat alkalmaz, és ezzel „nem teszi lehetővé a szükséges nyomon követést és kutatást az online hirdetések terjesztése által kiváltott esetleges kockázatok tekintetében”.

A platform nem biztosít a jogszabályban meghatározott feltételeknek megfelelő hozzáférést nyilvános adataihoz sem, illetve adott esetben aránytalanul magas díjakat kér ezért cserébe.

Várják a magyarázatot

Az előzetes megállapítások megküldését követően az X-nek lehetősége van arra, hogy a vizsgálati aktákban szereplő állításokra írásban adjon választ, illetve magyarázatot.

A mennyiben az Európai Bizottság előzetes megállapításai megerősítést nyernek, a brüsszeli testület meg nem felelésről szóló határozatot fogadhat el.

A jogsértés megállapítása a szolgáltató teljes világméretű éves forgalmának 6 százalékáig terjedő bírságot vonhat maga után, és kötelezheti a platformüzemeltetőt, hogy tegyen intézkedéseket a jogsértés megszüntetésére

– közölte az Európai Bizottság.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!