Digitália

3 órája

A TikTok visszavonja jutalmazási funkcióját az Európai Unióban

A kínai ByteDance tulajdonában lévő videómegosztó platform kötelezettséget vállalt, hogy végleg visszavonja a TikTok Lite jutalmazási rendszerét az Európai Unióban – jelentette be hétfőn az Európai Bizottság.

MTI

Forrás: Shutterstock

A brüsszeli testület áprilisban indított eljárást a platform ellen a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály (DSA) alapján, mert előzetes megállapítása szerint a TikTok Lite franciaországi és spanyolországi elindítását megelőzően az üzemeltető nem hozott kockázatcsökkentő intézkedéseket a gyermekek védelmére.

Az Európai Bizottság aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a TikTok Lite nevű programot, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy az alkalmazáson belül bizonyos feladatok, így például videók megtekintése, tartalom kedvelése, barátok meghívása során pontokat szerezzenek,

az üzemeltető anélkül indította el, hogy előzetesen értékelte volna a kockázatokat, különösen a platform függőséget okozó hatásával kapcsolatosan.

Különös aggodalomra adott okot, hogy az üzemeltető nem hozott kockázatcsökkentő intézkedéseket a gyermekek védelme érdekében, ugyanis a TikTokon nem állnak rendelkezésre hatékony életkor-ellenőrző mechanizmusok.

A bizottság hétfői bejelentése szerint a platform kötelezettséget vállalt arra, hogy a TikTok Lite jutalmazási rendszerét véglegesen kivonja az EU-ból, és nem indít más olyan programot, amely megkerülné a visszavonást. A kötelezettségvállalások megszegése a DSA megsértésének minősül, és ezért pénzbírságot vonhat maga után.

Az áprilisban indított eljárást az Európai Bizottság lezárta.

Margrethe Vestager uniós versenyjogi biztos sajtóközleményében kiemelte: a közösségi médiát használók biztonságának és jólétének prioritást kell élveznie.

„A függőséget okozó platformok tervezési jellemzői veszélyeztetik a felhasználók jólétét. Ezért tettük jogilag kötelezővé a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály alkalmazását a TikTok számára, és gondosan figyelemmel kísérjük, hogy a platform megfelel-e a jogszabályban előírtaknak” – tette hozzá az uniós biztos.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!