Kellemetlen

2 órája

Csak jövőre térhet vissza a Starliner két űrhajósa a SpaceX Dragon űrkapszulájával

A júniusban a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) érkezett két amerikai asztronautának egy hetet kellett volna eltölteniük, de űrkapszulájuk meghibásodása miatt ott rekedtek.

MW

Butch Wilmore és Suni Williams a Nemzetközi Űrállomáson

Fotó: AFP

A NASA szombati bejelentése szerint a Boeing Starliner űrhajójával júniusban a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) érkezett két amerikai asztronauta a jövő év elején a SpaceX Crew Dragon űrhajójával térhet vissza a Földre.

Barry Wilmore és Sunita Williams júniusban indult az ISS-re, ahol egy hetet kellett volna eltölteniük, de űrkapszulájuk meghibásodása miatt ott rekedtek.

A Starliner megalkotásával az volt a cél, hogy a SpaceX Crew Dragon mellett legyen alternatívája az űrbe jutásnak az Egyesült Államokból. A Starliner több évi csúszás és többszöri halasztás után júniusban indult első legénységével a Nemzetközi Űrállomásra. Az űrhajó manőverezést segítő 28 hajtóműve közül azonban öt meghibásodott, és kisebb héliumszivárgásokat is észleltek.

A NASA három havi mérlegelés után hozta meg a döntést arról, hogy a két űrhajós februárban térhet vissza a SpaceX űrhajójával. Az üres Starliner űrkapszulát a következő hetekben próbálják meg visszaküldeni a Földre robotpilótával.

A tervek szerint a SpaceX Crew Dragon szeptember végén indul az űrállomásra, a szokásos négy űrhajós helyett kettővel, akik hat hónapot töltenek fenn. A NASA azért vett ki két űrhajóst a legénységből, hogy Wilmore-nak és Williamsnek helye legyen a február végén visszatérő járaton.

A NASA illetékesei még mindig reménykednek abban, hogy a Starliner hibáit időben ki tudják javítani, és egy év múlva újra legénységgel indulhat útnak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!