Elegük lett az embereknek

3 órája

Éjszakai dudálással bosszantják a város lakóit a robottaxik

Képtelenek leállni az éjnek évadján való hangoskodással az önvezető járművek San Franciscóban. Egy robottaxit már felgyújtottak a helybéliek, de ha nem lesz megoldás, megismétlődhet az eset.

MW

A Waymo egyik kocsija San Franciscóban

Forrás: AFP

Fotó: various sources

Folytatják San Francisco lakóinak bosszantását a robottaxik. Most épp a Google tulajdonában lévő Waymo kocsijai okoznak feszültséget, a cég nemrég kibérelt egy parkolót az önvezető taxiflottája számára, oda vonulnak vissza éjszakára a járművek, rendszeresen tömeges dudálással felverve a parkoló körüli társasházak lakóit – hívta fel a figyelmet az esetre az Origo.

Az egyik házban élő Sofia Tung élőben közvetíti a parkolót a YouTube-on, közben pedig több videoklipet is megosztott az érdekesebb helyzetekről a csatornáján; az egyik reggel például komikus fejetlenség alakult ki, mikor tömegesen próbáltak távozni a kocsik. Ettől függetlenül a lakók számára a dudálás jelenti a gondot, ez a parkoló használatba vételét követő első napon megtörtént, reggel 4 órakor gyakorlatilag mindenkit felvertek a környéken a kocsik, parkolás közben dudálgattak egymásra.

A problémát egy új biztonsági funkció jelentette, a Waymo kocsijai egy feléjük tolató autó detektálása esetén dudálnak egyet és maguk is tolatni kezdenek, állítólag a városi közlekedés során ez nagyon hasznosnak bizonyult koccanásos balesetek elkerülésében. 

Viszont a parkolóban való teszetosza manőverezéseikkel láncreakciót indítottak el, dudafesztivál lett az egymás felé való tolatásból, felverték az egész környéket.

A programozók megpróbálták meghekkelni a robottaxikat

A lakók számára áldatlan állapotról szóló beszámolókat gyorsan felkapta a média, a Waymo programozói pedig sebtiben meghackelték a vezérlőszoftvert, hogy a parkolási manőverek során ne dudáljanak egymásra a parkolóban lévő kocsik. Ez látszólag megszüntette a gondot, bár a javítás kiadásának a napján három kocsi is eltévesztette a parkoló bejáratát, behajtottak a mellette lévő zsákutcába, a feltorlódásuknak pedig éktelen dudafesztivál lett a vége.

Erre a Waymo megoldotta, hogy véletlenül se menjenek be a zsákutcába a kocsik, mire néhány napig végre csend volt a parkolóban. Most viszont jött az újabb menet, a kocsik szokatlan módon pont libasorban egymás után érkeztek vissza a parkolóba, úgyhogy megint kiújult az egymás felé tolatás miatti tömeges dudálási helyzet.

A Waymo minél hamarabb igyekszik megszüntetni a problémát, és bizony jól is teszi, nehogy elfogyjon a lakók türelme, hiszen idén már felgyújtották a Waymo egyik kocsiját San Franciscóban.

A robottaxik dudálással kísért szerencsétlenkedéséről készült videót itt tudja megtekinteni:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!