A borok ismerője

2018.03.04. 16:53

Angerman László lett a legjobb magyar sommelier

Angerman László, a budapesti Onyx étterem sommelier-je nyerte el a Magyarország Sommelier Bajnoka 2018 címet a Magyar Sommelier Szövetség (Masosz) által rendezett bajnokság vasárnapi budapesti döntőjében. A második helyen Tüü Péter, az Arany Kaviár Étterem, míg harmadikként Kovács Norbert, a Hotel Steirerschlössl Zeltweg borszakértője végzett.

A bajnokság célja is ismét az volt, hogy a magyar sommelier-k magas szintű, nemzetközi szabályoknak is megfelelő versenyen mérhessék össze tudásukat Magyarországon – közölte vasárnap a Magyar Sommelier Szövetség.

Mint a közlemény felidézte, a sommelier bajnokság elődöntőjét február 24-én Szekszárdon rendezték meg. Az elődöntő érdekessége a bor-étel párosítás volt, ahol két bort kellett öt falatkából kettővel párosítani. A feladat a hasonló ízösszeállítások miatt nagy próbatétel elé állította a versenyzőket – emlékeztetettek a szervezők.

Az elődöntőből a három legtöbb pontot elérő versenyző került a döntőbe, amelyet ebben az évben is a Kávébár Bazár szakmai rendezvény keretein belül tartottak meg Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter fővédnökségével.

A szakmai zsűri munkájában részt vett Gál Péter helyettes államtitkár; Gianni Annoni (Trattoria Pomo D'oro); Káli Ildikó, a zsűri tiszteletbeli elnöke; Szik Mátyás háromszoros magyar sommelier bajnok; Kovács József (TG Italiano étterem); Kovács László, a Vendéglátó Ipartestület elnöke; Kozma Kálmán (Gundel étterem); Virágh Csaba (Kárpátia étterem), valamint Varga Norbert (Onyx étterem). A zsűri elnöke Fabók Mihály háromszoros magyar sommelier bajnok volt.

Slezsák Zoltán, a Masosz elnöke a verseny megkezdése előtt adta át a szövetség plakettjeit a Par Excellence a magyar borkultúráért díj 2017. évi kitüntetettjeinek: szakíró kategóriában Bányai Gábor Botondnak; vendéglátás kategóriában az Anyukám Mondta étterem képviselőinek; termelő kategóriában  a somlói Kreinbacher Birtok képviselőinek; oktató kategóriában Földesi Gyulának, a Soós István Borászati Szakgimnázium tanárának; kereskedő kategóriában pedig a Heinemann testvérek képviselőinek.

A döntőbe jutott három versenyző éttermi körülmények között, közönség előtt mérte össze tudását. A pezsgőfelszolgálástól a hibás borlap javításán, italajánláson keresztül a dekantálásig adtak számot felkészültségükről a döntős sommelier-k, akik borokat és különböző párlatokat is jellemeztek a zsűri előtt. A versenyt közös meglepetésfeladat zárta, amelynek során magnumpalackos (1,5 literes) pezsgőt kellett 14 pohárba egyenlő részben kitölteniük háromperces szintidőn belül – közölte a Masosz.

Borítóképünkön Angerman László egy korábbi versenyen.

Forrás: Facebook

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!