2018.03.13. 20:57
Miért fogyasszunk fűszernövényeket?
Mert például gyulladás, nátha és stressz ellen is segítenek.
A fűszernövények ízletessé teszik ételeinket, de ennél többet is tudnak! A Mindmegette cikkéből kiderül, mire is lehet még használni őket.
GYULLADÁSRA
A zsálya cserzőanyaga gondoskodik arról, hogy a nyálkahártya összehúzódjon, és a baktériumok nehezebben jussanak be a szervezetbe. Ha a szájban alakul ki a gyulladás, segít a zsályateás öblögetés. Ehhez 1 ek zsályalevelet forrázzon le 1 csésze vízzel.
KERINGÉSSERKENTŐ
Nem csak a hús és a hal lesz finomabb tőle, a rozmaring a puffadást is megelőzi. A fűszernövény a testet és a lelket egyaránt felfrissíti. Reggelente nehezen ébred? Rozmaringteával lendületbe hozhatja a vérkeringést: 1 tk rozmaringlevelet öntsön le 250 ml forró vízzel.
NÁTHA
A zsázsában rengeteg a vitamin és az ásványi anyag, ezért nem hiányozhat a konyhából. Van benne mustárolaj is, ennek köszönhetően erősen fertőtlenítő hatású. Nagyszerű ízét élvezheti friss sajttal megkent kenyéren vagy salátában.
STRESSZ ELLEN
Amikor ujjaival szétmorzsolja a citromfű leveleit, rögtön érezheti a tipikus illatot, mely segít az ellazulásban. Ezenkívül a citromfű szív-, gyomor- és bélpanaszok esetén is jótékony. Elég naponta többször 1-1 csészényit fogyasztani a friss levelekből készített teából.
MÉREGTELENÍTÉS
A petrezselyem több C-vitamint tartalmaz, mint a citrom, ezenfelül gazdag kalciumban és folsavban, sőt, még mangán is van benne! Ezek az ásványi anyagok fontosak a csontozatnak, valamint elősegítik méregtelenítést. A petrezselyem a főzésnél is jolly joker: nemcsak a levesekhez és salátákhoz illik, hanem a főfogásokon is finomít. Túl sok hagyma volt az ételben? Étkezés után rágcsáljon petrezselyemlevelet, hogy elűzze a kellemetlen szájszagot!
EMÉSZTÉS
Az oregánó fanyar aromája kiválóan illik a földközi-tengeri konyhához. Ez a fűszernövény remek természetes gyógymód gyomor- és bélpanaszokra: 1 csésze, 1 tk friss oregánóból készült tea fertőtleníti a gyomrot, és javítja az emésztést. A teának langyosnak kell lennie, és kis kortyokban érdemes fogyasztani.
Borítókép: Freestockphotos.biz