2018.09.17. 10:24
Egyre jobbak az iskolai menzák
A dietetikus szerint azonban még van hová fejlődni.
Javult a gyerekek menzai étrendje, de csökkenteni kellene az édességek, a mogyorófélék és a fimopékáruk mennyiségét – mondta Varga Anita, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet dietetikusa hétfő reggel az M1 aktuális csatornán.
A szakember szerint még mindig túl gyakran szerepelnek a menzai étlapon lekváros, krémes ételek, s a diétás étkeztetést is fejleszteni kell az iskolákban.
Hozzátette, szeretnék elérni, hogy javuljon a kommunikáció a gyerekek, a szülők és az iskola egészségügyi szolgálata között. Erre azért van szükség, hogy a gyerekek visszajelzései eljussanak az érintettekhez, s ne az legyen az első lépés, hogy a szülő lemondja a menzai étkezést – fűzte hozzá.
Kitért arra, hogy a menzákon olyan új ételek, köretek jelentek meg, mint a rizottó, a bulgur, a kuszkusz, a hajdina, az árpa, és újfajta saláták is elérhetők.
Borítókép: Illusztráció / Shutterstock