2018.09.23. 18:00
Először rendezik meg a református ízek találkozóját
Új gasztrokulturális esemény fejezi ki a Kárpát-medencében élő magyar reformátusok összetartozását. Október 12. és 14. között első alkalommal rendezik meg a Református ízek találkozóját a horvátországi Kopácson. Az idei rendezvény fő témája a paprika lesz.
Boldog, 2011. szeptember 9. Zsíros Istvánné õstermelõ a tornácán megkezdte a kedvelt fûszernövény felfûzését, szárításhoz elõkészítését. Korábban érett be a fûszerpaprika Boldogon, a kedvezõ idõjárás miatt. MTI Fotó: H. Szabó Sándor
Forrás: MTI Fotó
Fotó: H. Szabó Sándor
A fűszerpaprika múltja, jelene és a rá épülő ételek állnak majd az első Református ízek találkozója középpontjában – olvasható a Református Közéleti és Kulturális Központ honlapján. A szervezők célja – csakúgy, mint a református borászok évről évre megrendezett fórumán, az úgynevezett Borumon –, hogy a találkozók és vásárok segítségével szakmai, baráti közösséget építsenek ki a református egyházhoz kötődő élelmiszertermelők között, megismerve egyúttal az eseménynek otthont adó régiót és az ottani református közösségeket is.
A horvátországi Kopács (Kopačevo) túlnyomóan magyar és református település a Drávaközben, a történelmi Baranya vármegye déli részén, Eszéktől mintegy 10 kilométerre északra. A falu híres a kiváló minőségű fűszerpaprikájáról, valamint a mellette elterülő, a Duna és a Dráva összefolyásnál kialakult hatalmas lápos területről, a Kopácsi-rétről, amely Európa egyik legnagyobb természetes madárrezervátuma.
A szervezők október 4-ig várják az érdeklődők jelentkezését.
Borítóképünk illusztráció
MTI Fotó: H. Szabó Sándor