Fehérvár AV19

2015.02.09. 18:20

Rob Pallin a legjobb négy közé vezetné a Fehérvár AV19-et

Székesfehérvár - Kedden megkezdődik az EBEL-ben a tízfordulós középszakasz. A Fehérvár AV19 jégkorongcsapata a felsőházban szerepelhet, Rob Pallin vezetőedző már a szezon előtt is hitt abban, hogy ez a bravúr sikerülhet a gárdának.

Bobory Balázs

- Amikor nyáron azt mondta, cél az első hatba kerülés, nem tagadom, bátornak éreztem a kijelentést. Őszintén hitt abban, hogy ilyen erős mezőnyben ez sikerülhet?

- Ez nem is célkitűzés volt, egyszerűen nem tehettünk mást, csak dolgoztunk, hogy a hatban végezzünk az alapszakasz végén válaszolt az amerikai vezetőedző. Ráadásul csak két ponttal maradtunk le a harmadiktól, kis szerencsével előrébb is zárhattunk volna. Kétszer is kisebb hullámvölgybe kerültünk, és négy meccset vesztettünk zsinórban, de mindkétszer sikerült összerántani a társaságot. és megtaláltuk az utat újra a győzelemhez. A magyar játékosok hajlamosak nagyon letörni egy-egy vereség után, ezért az volt a feladatom, hogy a rosszabb periódusokat követően is segítsem őket örömet találni a játékban. Hiszem, hogy úgy működünk, mint egy jól menő cég, ahol minden játékos egy körön belül van, egy célért dolgozik. Huszonkét játékosnak körön belül kell lennie, nem engedhető meg, hogy néhányan kívül legyenek, és ne egy irányba húzzon mindenki. A jelenlegi csapatunk akár nyer, akár veszít mindig csapat marad.

Rob Pallin nem lakott jól, sok sikerre vágyik még idén is
Fotó: Molnár Artúr

- Sok fejfájást okozott az alapszakasz elején a sok sérülés?

- Igen, ez az edző problémája, a szakmával jár. Voltak súlyos sérültjeink, Bartalis, Szirányi és Kóger is sokat kihagyott, és akkor még nem beszéltünk Varga Arnoldról, aki sokkal rosszabbul is járhatott volna nyári motorbaleseténél. Szerencsére mindannyiuk erősen tért vissza. Ketten súlyos térdsérülés után építették fel magukat, szóval voltak gondok, amelyek kihívást jelentettek, de nem szeretem a mentségeket, kifogásokat. A feladatom úgy felkészíteni a srácokat, hogy nyerjenek, harcoljanak, és megpróbáljanak fejlődni, előrelépni.

- Mindenesetre a mélyvízbe dobott fiatalok megállták a helyüket.

- A menedzsmentből senki nem írta elő nekem, hogy játszassak egy vagy akár hat fiatal játékost. Akik jégre léphettek, mindannyian kiérdemelték a lehetőséget, semmit nem kaptak ingyen. Ha valaki lehetőséget kap, bizonyítania kell, és ők bizonyítottak. Persze sokuknak még rengeteget kell tanulnia. Erdély Csanád például kifejezetten izgalmas tehetség, de a védekező zónában a játéka még közel sem tökéletes. Igaz, az ember hajlamos elfelejteni, hogy még csak 18 éves...

- Említette, hogy voltak rosszabb periódusok, máskor meg szárnyalt a csapat. Hogyan kezelte az öltözőben ezeket a helyzeteket?

- Az edző feladata, hogy a játékosa szemébe nézzen, és a lelkébe, szívébe is lásson. A legutolsó vereségsorozat közben például problémáink voltak, amelyeket meg kellett oldanunk. Korábban már mondtam, csak olyan játékosokra van szükségem, akik egy körön belül vannak, egy irányba húznak. Nekünk volt olyan játékosunk, aki nem volt benne a körben. Ez nem személyes ügy, minden csak a teljesítményen múlik. Ha valaki nem teljesít megfelelően, akkor mindegy, hogy korábban kettő vagy negyvenkét gólt szerzett.

- A szezon elején sok gólt kapott a csapat, ám az alapszakasz hajrájában látványos volt a védekezés javulása.

- Az előző szezonban nem lőttünk sok gólt, ezen változtatni akartam, rengeteget gyakoroltuk, hogy eredményesen fejezzük be a támadásokat. Azt hiszem, egy idő után meg lehet játékosokat tanítani védekezni, de a góllövés tudománya sokkal bonyolultabb, ezért a szezon elején a támadójátékkal foglalkoztunk többet, aztán tértünk rá a védekezésre. Az utolsó öt mérkőzésünkön kiválóan játszottunk a saját harmadunkban, és ha jól emlékszem, mindössze nyolc gólt kaptunk.

- Mi a célkitűzés a következő tíz mérkőzésre?

- Szeretnénk a legjobb négy közé verekedni magunkat, hogy a rájátszás első körét hazai jégen kezdhessük. Az is igaz, a playoff egészen más műfaj, majdnem mindegy, hogy elsőként, vagy nyolcadikként jutsz be oda, újra indul az esélyed, hogy nyerj. Talán emlékszik, tavaly a Dornbirn megnyerte az első két meccsét a Salzburg ellen a rájátszásban, szóval nem egy mérkőzés dönt, hanem lehet, hogy csak a hetedik. A rájátszásban meccsről meccsre kell gondolkodni, fontos, hogyan bírod a sorozatterhelést, minden sort foglalkoztatni kell, és a sérülések is döntőek lehetnek. Mindent megteszünk, hogy a lehető legjobban felkészüljünk a playoffra.




Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!